Výstava Lidé odvedle nabízí výlet plný překážek. Osobní prožitek napoví, jak nesnadná je pro lidi s handicapem cesta životem

18. únor 2024, aktualizováno

Ve velkém sále Regionálního muzea Mělník můžete navštívit úspěšnou interaktivní výstavu Lidé odvedle. Je to neobvyklý výlet do světa lidí s handicapem. Přibližuje každodenní život lidí se zdravotním postižením, jehož úskalí si návštěvníci vyzkoušejí na vlastní kůži. Jak nevidomý pozná barvu oblečení, které si chce obléct? Díky čemu člověk na vozíku dosáhne na oblečení ve skříni? Dozvíte se na výstavě.

Příprava věcí na cestu, orientace v terénu, použití dopravního prostředku, zábavnou formou absolvujete výlet na vozíku nebo se slepeckou holí a klapkami na očích. V expozici nechybí model autobusu nebo temný tunel znesnadňující orientaci. Budete vnímat hmatem, čichem, sluchem, dotýkat se různých povrchů, vyzkoušíte si pomůcky pro lidi s handicapem, jízdu na handbike trenažéru a podobně.

Čich a hmat použijí návštěvníci při určování druhů koření a ovoce

Nadace Sirius, která za projektem stojí a financuje ho, výstavu instalovala už na několika místech v republice, všude s velkým úspěchem. „V předchozích sedmi městech zhlédlo výstavu téměř šest set kompletních tříd a celkový počet návštěvníků je už téměř šedesát tisíc,“ říká manažerka projektu Vladimíra Tvrdková.

Výstava je určená veřejnosti, především žákům základních a středních škol. Ti mají navíc k dispozici pracovní listy a metodické pokyny pro práci s výstavou k užití ve svých vyučovacích hodinách.

Výstava jako výlet plný překážek

Návštěvníci si osobně vyzkoušejí, jak se musí handicapovaní lidé, dospělí i děti, vypořádat s různými životními situacemi. Na „výletě“ se navíc dozvědí, jak citlivě a přitom účinně nabídnout pomoc člověku s holí nebo na vozíku.

Výstava Lidé odvedle v Regionálním muzeu Mělník potrvá do 27. června 2024. Vstup na výstavu je zdarma.

Pohled do výstavního sálu
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.