Výstava v Poděbradech připomene historii První republiky

1. červenec 2018 12:43

Historický zmrzlinovač, dobový telefon nebo uniformy legionářů. V rámci oslav 100 let od založení Československé republiky výstava První republika v Poděbradech návštěvníky seznámí s okolnostmi vzniku samostatného československého státu v roce 1918 a životem v období první republiky do roku 1938.

„Jsou tady také například dobové kabelky i několik zajímavostí. Například držák toaletního papíru, vyrobených z porcelánu,“ prozradil kurátor výstavy Miroslav Kratochvíl.

Prvorepublikový psací stůl

Výstava je věnovaná i osobnosti T.G.Masaryka. „Je tu bronzová busta TGM na kamenném podstavci,“ dodal kurátor.

Prvorepublikový zmrzlinovač

V další vitríně je vojenské oblečení legionářů. „Legie stály u zrodu republiky. Máme tady legionářskou uniformu z Francie nebo uniformu československých legionářů v Rusku,“ vysvětlil ředitel Polabského muzea Jan Vinduška.

Pohled do kuchyně z období 1. republiky

Výstava návštěvníky seznámí s okolnostmi vzniku samostatného československého státu v roce 1918 a životem v období první republiky do roku 1938. Své významné místo má na výstavě první československý prezident Tomáš Garrigue Masaryk i jeho nástupce Edvard Beneš. Návštěvníci uvidí i další sbírkové předměty ze sbírek Polabského muzea, vážící se k I. světové válce, legionářům, sokolům, včetně dobového oblečení, předmětů tehdejšího každodenního užívání či zrestaurovaného nábytku z období první republiky.

Výstava bude otevřená do 15. ledna 2019, denně mimo pondělí od 9 do 17 hodin v Polabském muzeu v Poděbradech.

autor: Michal Trnka
Spustit audio