Výstava ve skleníku Fata Morgana v pražské botanické zahradě představuje rostliny a hmyz z PET lahví

1. březen 2024

Kartáčkovec převislý, staropramenka opojná, rajda podivná, babízie necudná, broušenka novoborská nebo hrdelnice azurová. Že jste tyhle názvy rostlin nebo hub ještě nikdy neslyšeli? Není divu. Sochařka Veronika Richterová je vyrobila z nasbíraných PET lahví. Vytvořila 130 objektů a každý z nich má své jméno. Vidět je můžete ve skleníku Fata Morgana v pražské trojské botanické zahradě.

Veronika Richterová se už bezmála dvacet let zabývá uměleckou recyklací a tvorbou barevných plastik z použitých PET lahví. Poprvé svá díla představila v botanické zahradě v roce 2014. Inspirací k tvorbě jí byly cesty do tropických krajin, například flóra Kambodži, Japonska, Kanárských ostrovů nebo karibského Guadeloupe.

Nová výstava je inspirovaná převážně tropickou flórou, objekty vznikly mezi lety 2010 a 2023. Obdivovat tak můžete fantastické rostliny, které nikde nerostou, ale i neobyčejné květy orchidejí, strelícií nebo lotosů. Rostlinný svět doplňují zástupci fauny jako krokodýl, kaloni, labuť, motýli nebo nenápadné lupenitky, které objeví jen pozorný návštěvník. Součástí výstavy jsou workshopy s Veronikou Richterovou či večerní komentované prohlídky skleníku Fata Morgana.

Autorka umělohmotných děl ctí rozdělení skleníku na tři části a jednotlivé kousky do nich umístila podle biotopů. V první části, která je věnovaná suchomilným rostlinám, objevíte nejrůznější sukulenty, kaktusy nebo bambusy. Druhá část, tropický deštný les, nabízí pohled na tropické rostliny. A v poslední části skleníku, která prezentuje flóru horských oblastí, najdete zejména houby a masožravé rostliny.

Výstava Nová PET Tropicana ve skleníku Fata Morgana

Sortiment PET lahví se rychle mění, jak říká autorka výstavy. „Proto jsme v roce 2007 společně s mým mužem Michalem Cihlářem začali cíleně budovat jejich sbírku. Sbírku plnou nečekané rozmanitosti, která důsledně mapuje vývoj designu PET lahví.“ Obsahuje tisíce kusů ze 139 zemí světa. I tu manželé do budoucna plánují představit veřejnosti.

Nevšední výstava nazvaná Nová PET Tropicana je k vidění v prostorách tropického skleníku Fata Morgana v Botanické zahradě hlavního města Prahy v Troji do 7. dubna 2024. Otevírací doba skleníku je od úterý do neděle od 9 do 19 hodin.

Spustit audio