Výstava Velká Morava a počátky křesťanství, papež navštíví Latinskou Ameriku a koptský patriarcha u připomínky stého výročí Arménské genocidy

18. duben 2015

Přes tisíc artefaktů z období Velké Moravy nabízí výstava na Pražském hradě. Pocházející z archeologických výzkumů z České republiky, Slovenska, Polska a Rakouska.

Výstava začíná již příchodem Slovanů do střední a jižní Evropy od konce 6. století a věnuje se také době po rozpadu Velkomoravské říše. Kromě předmětů nalezených ve „zlaté době“ archeologických nálezů v této oblasti, tedy v 50. a 60. letech, jsou k vidění také nálezy z posledního desetiletí, které téměř nebyly vystavovány. Většinu exponátů tvoří šperky z drahých kovů. Výstava Velká Morava a počátky křesťanství doputovala do Císařské konírny na Pražském hradě z Brna. Na podzim se přesune do Bratislavy.

Papež František navštíví Latinskou Ameriku

Papež František navštíví v červenci tři země Latinské Ameriky. Podle Federica Lombardiho, mluvčího Vatikánu, přijal papež pozvání do Ekvádoru, Bolívie a Paraguaye. Na svém rodném kontinentu by měl papež pobývat v týdnu od 6. do 12. července.

Koptský patriarcha se zúčastní připomínky stého výročí Arménské genocidy

Papež Koptské pravoslavné církve Theodoros II. se příští týden v Jerevanu zúčastní připomínky stého výročí Arménské genocidy. Podle Agentury Fides jde o první účast koptského pravoslavného patriarchy na oficiálních vzpomínkách na genocidu Arménů. Koptská církev a Arménská apoštolská církev patří do skupiny starobylých orientálních církví, které v pátém století odmítly některá věroučná usnesení chalcedonského koncilu. Ve čtvrtek připomínka Arménské genocidy vyvrcholí bohoslužbou, při níž arménský patriarcha Karekin II. oběti genocidy svatořečí. Vyvraždění jednoho a půl milionu Arménů Turky, k němuž došlo na začátku minulého století, označil před týdnem za genocidu také papež František. Turecko se ovšem označení genocida brání.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.