Z bývalého evangelického kostela v Mělnickém Vtelně se stává multifukční centrum

2. červenec 2014

Odsvěcený evangelický kostel z 18. století přestavuje radnice v Mělnickém Vtelně na Mělnicku na multifunkční centrum. Obec vlastní historický objekt už přes 15 let a postupně ho opravuje. Vyvrcholením bude letos na podzim kompletní rekonstrukce.

Uvnitř kostela se pak bude koncertovat, vystavovat a přednášet, nedaleký amfiteátr ovládne divadlo a v přilehlém objektu vznikne kavárna s internetem.

Historická stavba stojí v obci od roku 1787. Podle starostky Hany Rašákové, která na radnici kandidovala za Nezávislé, se na ni složili přímo evangelíci.

„To byla vystavěna modlitebna. V roce 1856 pak byla přistavěna ke kostelu věž,“ připomíná.

Rekonstrukcí kostela bedlivě sledují památkáři, kteří s vedením obce i s architektkou projektu Petrou Zajíčkovou vše konzultují.

Kostel potřebuje důkladnou opravu od podlahy až ke stropu hlavní lodě. „Jsou tady tři zvony, ty tady zůstanou. Já si myslím, že jsou registrovány v nějakém celostátním rejstříku, protože jsou předmětem občasné kontroly,“ dodává starostka.

Skloubit vše tak, aby vyhověla požadavkům místních obyvatel, památkářům i vedení radnice, nebylo pro architektu jednoduché.

„Kostel je už několik let odsvěcený, měl by ale dál sloužit jako kulturní a společenské centrum pro obec, takže je to částečně jakoby obnovení té funkce, navázání na to, k čemu evangelický kostel původně sloužil,“ vysvětluje Petra Zajíčková.

„Snažila jsem se maximálně zachovat architektonickou a historickou hodnotu kostela a toho prostoru, co s tím souvisí. Takže všechny funkce, které jakoby do kostela nepatří, jsou dané mimo v přístavbě,“ upozorňuje.

Z kostelů jsou i hotely

V České republice se podle architektky stále častěji využívají kostely i pro jiné účely, než pro které byly postavené. U evangelického kostela se s tím prý ale setkala poprvé:

„Jsou různé příklady využití sakrálních staveb. V Praze jsou přestavby, které jsou diskutabilní, třeba na hotely. To je takový ten nejradikálnější přístup. Ale cesta využívat kostely ke kulturním a jiným účelům, se myslím objevuje čím dál víc.“

Z celkových osmi milionů korun potřebných na rekonstrukci kostela dostala radnice přes 6,5 milionu z Evropské unie. První návštěvníci by se mohli do nového multifunkčního centra podívat v listopadu. V Mělnickém Vtelně stojí také kostel katolický, na něm se ale nic měnit nebude.


Zvětšit mapu
autor: duch
Spustit audio