Z paralympiád má pět medailí. Na tu příští v Paříži ale handicapovaný cyklista Jiří Bouška zamíří maximálně jako divák

21. září 2023

Startoval na čtyřech paralympiádách a má z nich celkem pět medailí. Řeč je o handicapovaném cyklistovi Jiřím Bouškovi ze Sadské na Nymbursku. Na sport ale nezanevřel ani teď, i když už ukončil aktivní kariéru. V úvodu reportáže popsal Pavlu Petrovi handicap, se kterým závodil.

„Já jsem prodělal dětskou mozkovou obrnu levé půlky těla, takže mám v podstatě končetiny na levé straně zkrácené a svalstvo nějakým způsobem tou obrnou zasažené, takže to je ta nevýhoda,“ přiblížuje svůj handicap paralypijský sportovec Jiří Bouška.

Bez sportu si ale svůj život neumí představit. Prakticky od malička se mu na vesnici, kde vyrůstal, věnoval jako jeho vrstevníci. A později se dokonce našel ve sportu hendikepovaných, který ho oslovil.

Na paralympiádu se poprvé vydal v roce 2000, tenkrát ještě jen jako divák. „Tam jsem se na to podíval a říkal jsem si, že by bylo pěkný, že bych se na další mohl taky podívat.“ Nakonec se nejenom podíval, ale i účastnil. Vybojoval jednu stříbrnou a čtyři bronzové medaile. Poslední olypijské hry, kde závodil, byly v roce 2016 v Riu de Janeiro. K případnému návratu by ho mohla zlákat paralympiáda v Paříži už příští rok. To ale zatím odmítá.

Zamíří tedy nakonec do Francie. A pokud ano, tak jako divák, nebo jako paralympijský sportovec? Poslechněte si v reportáži Pavla Petra.

autoři: Pavel Petr , JMys
Spustit audio