Z vinobraní víc peněz od méně lidí

22. září 2004

Výrazně zvýšené vstupné na letošní mělnické vinobraní, které skončilo v neděli, mělo rozporuplný výsledek. Přispělo zřejmě k mírnému poklesu počtu návštěvníků, ale přineslo vyšší zisk.

Zvýšené vstupné odradilo asi především lidi, které zajímá jen konzumace alkoholu a ne kulturní program. Byla to tedy svým způsobem taková přirozená selekce, řekl dnes novinářům mělnický starosta Miroslav Neumann. Letošní třídenní vinobraní navštívilo podle odhadů asi 33 500 lidí, tedy zhruba o 2500 méně než loni. Na vstupném se přesto podařilo vybrat asi o půl milionu více, tedy kolem 3,3 milionu korun. Konečné vyúčtování,k a tedy i přesné vyčíslení čistého zisku po odečtení všech nákladů, ovšem bude mít radnice k dispozici až příští týden. Radnice letos zvýšila cenu třídenní vstupenky pro dospělé z loňských 80 na 150 korun. Podle místostarosty Zdeňka Koudelky ale pokles návštěvníků způsobilo zvýšené vstupné částečně; podepsalo se na něm i pořádání jiných akcí ve stejném termínu včetně vinobraní ve Znojmě.

Řada lidí se ovšem na mělnické vinobraní dostává zdarma a podle zástupců radnice jsou v tomto směru neobyčejně vynalézaví. Jsou schopni přelézat zdi či překonávat jiné překážky. Zástupci firem sídlících na náměstí Míru zase protlačili bez placení na slavnost své známé. Úspěšní byli i lidé, kteří si včas pořídili lékařské recepty a pod záminkou výběru léků z lékárny pronikli na náměstí. Stejně běžná je i praxe, kdy si skupina známých navzájem předává vstupenky a za dva lístky se tak na slavnosti dostane třeba deset lidí. Radnice proto zvažuje pro příští rok vybavit každého návštěvníka speciálními páskami. O rozdělení zisku z vinobraní rozhodnou zastupitelé. Podle Neumanna zřejmě radnice podobně jako loni využije peníze na opravu škod z vinobraní, jako zálohu na slavnost v příštím roce a zřejmě opět i na opravu věže kostela sv. Pavla a Pavla. Radnice již začala jednat s některými kapelami pro příští rok. Podle místostarosty by tak mohli na vinobraní v roce 2005 vystoupit Pražský výběr, Lucie a Katapult.

Spustit audio