Za zřízení paroplavební společnosti sám císařpán dekoroval rytířským křížem jejího předsedu Františka Dittricha

20. červenec 2023

Pražská paroplavební společnost na řece Vltavě byla založena 25. dubna 1865. Jejím předsedou se stal český vlastenec, podnikatel se dřevem a pozdější pražský primátor František Dittrich.

První vltavská plavba parníku příhodně nazvaného Praha se konala v témže roce a vedla po trase Praha–Štěchovice. Později k Praze přibyl Vyšehrad, Rudolf, Štěpánka, Libuše a František Josef I. Sám císařpán Františka Dittricha za zřízení paroplavební společnosti dekoroval rytířským křížem.

Rodem Podskalák, pracoval Dittrich nejprve jako vorař a vydělané peníze investoval do podnikání. Dotáhl to daleko. Byl členem mnoha vlasteneckých spolků, podílel se na založení peněžní burzy, zřízení hlavního pražského nádraží, byl spoluzakladatelem Měšťanské besedy, členem výboru pro stavbu Národního divadla. A také propagátorem reforem. Zavedl například čísla orientační vedle existujících popisných a prosazoval, aby se pražské ulice pojmenovávaly podle významných českých osobností.

Když roku 1845 Prahu postihla velká povodeň, Dittrich jakožto zkušený lodník na člunu zachránil osm desítek lidí ze zatopených domů.

autor: Jitka Škápíková
Spustit audio