Záchranář Radek Andrle z Mělníka celý život pomáhal druhým, teď potřebuje pomoc i on sám

24. srpen 2021

Celý život pomáhal druhým, teď potřebuje pomoc on sám. To je ve zkratce příběh profesionálního záchranáře z Mělníka Radka Andrleho, který během okamžiku přišel při nehodě o milovanou ženu a sám se těžce zranil. I přes to chce pomáhat lidem dál.

Radek Andrle je pětapadesátiletý záchranář z Mělníka. Celý profesní život pomáhal druhým. Nejdřív jako hasič, poslední roky jako zdravotník u záchranné služby. V květnu letošního roku při tragické nehodě na motocyklu přišel o manželku, sám se velmi těžce zranil a lékaři mu museli amputovat jednu nohu. Teď se učí znovu žít a potřebuje k tomu pomoc druhých.

„Pan Andrle byl hasič, takže je ve velmi dobré fyzické kondici, navíc má velkou motivaci, takže potom ta spolupráce je daleko snazší,“ chválí pacienta fyzioterapeutka Ilona Kučerová.

Se záchranářem Radkem Andrlem natáčela redaktorka Věra Hájková

„Ještě mám bolesti, nemám nohu, takže mám problém se stabilitou, ale už třeba můžu sedět. Protože když mně poprvé (zdravotníci) posadili, vydržel jsem jen pár vteřin,“ říká Radek Anderle, který je aktuálně v nemocnici v Kladně.

Má ale jedno velké přání. „Rozhodně bych se chtěl vrátit do práce. Záchranka je pro mě srdeční záležitost, ta práce mně bavila i s ohledem na bezvadné spolupracovníky, kteří se o mně dál zajímají, navštěvují mně. Rád bych s nim dál strávil část života,“ svěřil se záchranář.

Zároveň přiznává, že i když se navenek usmívá, je to tak trochu jeho veselá maska. „Přišel jsem při nehodě o svou milovanou ženu a o tom pořád ještě nemůžu mluvit, je to pro mě bolestný,“ dodává v slzách.

Pomoc hrdinovi

Pro návrat do života by Radek Andrle potřeboval mimo jiné speciální protézu, která stojí přes 200 tisíc korun a nehradí ji pojišťovna. Nadační fond Regi Base proto na jeho podporu vyhlásil sbírku. „Bude potřebovat ještě další věci jako vozík nebo úpravy domácnosti, aby se tam mohl pohybovat,“ vyjmenovává důvod podpory nadačního fondu jeho zakladatel Hynek Čech. Jak ale dodává, Radkův případ je výjimečný i v dalším ohledu. „On je jedním ze tří hasičů u nás, kteří dostali Medaili za hrdinství od prezidenta republiky. Bylo to za zásah v roce 2002 při úniku chlóru při povodních. Člověk, který celý život pomáhal druhým a zachraňoval, teď potřebuje naši pomoc,“ říká Hynek Čech.

Na podporu záchranáře Radka Andrleho už lidé poslali přes 600 tisíc korun.

autoři: Věra Hájková , Von
Spustit audio