Zachraňte karase obecného. Do projektu pražské zoo se zapojili i rybáři v Bohutíně na Příbramsku

6. červen 2024 08:00

Už zhruba na 15 místech v Česku odborníci vracejí do přírody karase obecného. Z přírody totiž tato původní česká ryba už téměř zmizela. O záchranu se snaží pražská zoo a do jejího projektu se letos zapojili i rybáři v Bohutíně na Příbramsku. Do rybníka na okraji obce vysadili přes 200 karasů obecných.

Rybáři v Bohutíně vysazují malé karasy obecné do rybnika s vhodným ekosystémem. „Je pestrý a je tady hodně rostlin. Ty pomáhají karasům k tomu, aby měli úkryt a místa, aby se mohli vytřít,“ popisuje další místo, kam se ohrožený druh vrací, Lumír Mazánek, předseda bohutínských rybářů.

Chov musí rybáři podle Mazánka také hlídat. „Nesmí se sem dostat žádný karas stříbřitý, okrasné formy karase... červený nebo zlatý, a ani sem nesmí dostat kapr obecný. Karas se s ním totiž dokáže skřížit v období výtěru, takže pak jsou takoví ti kaprokarasové, a to už znehodnocuje celý chov,“ doplňuje šéf rybářů.

Karas obecný - rybáři v Bohutíně na Příbramsku se zapojili do projektu na jeho záchranu

Zachraňkarase.cz

Karasové obecní dříve obývali dolní toky řek, jejich slepá ramena a tůně. Kvůli zemědělské přeměně krajiny jejich přirozené prostředí ale téměř vymizelo a z rybníků je vytlačily jiné nepůvodní druhy ryb. Především pak karas stříbřitý, jak vysvětluje kurátor plazů a obojživelníků pražské zoo Petr Velenský. „Je to zavlečená invazivní ryba, která se objevuje ve všech rybníčních obsádkách. Nezdolný druh, který se rozšiřuje s násadou kapra.“

Karas obecný - rybáři v Bohutíně na Příbramsku se zapojili do projektu na jeho záchranu

A proč je vlastně důležité vracet karase obecné do přírody? „Neměli bychom dopustit, aby žádné zvíře, které žije na planetě nebo na místě, které obývalo dřív, aby nás opustilo. Mohli bychom říci, že karase obecného nepotřebujeme, protože je to plevelná ryba. Že ho nahradí karas stříbřitý a v přírodě se nic nestane. My ale nemůžeme vědět, jestli se něco stane nebo ne,“ vysvětluje Velenský.

Cílem projektu na záchranu karase obecného je, aby míst, kde se chovají do budoucna stále přibývalo. Své typy na lokality může posílat i veřejnost přes internetovou stránku zachraňkarase.cz.

autoři: Natalie Máchová , JMys
Spustit audio