Žáci ze Sadské si prohlédli Pražský hrad

5. březen 2010

Žáci ze Základní školy v Sadské dnes zažili další netradiční exkurzi. Prohlédli si neveřejné prostory Pražského hradu, kam se běžně dostane jen prezident České republiky, politici a zaměstnanci hradu. U prohlídky nechyběl kolega Pavel Pavlas.

Do Prahy se vydalo zhruba čtyřicet školáků, kteří za uplynulé měsíce získali nejvíce bodů v takzvaném kreditovém systému, tedy v hodnocení mimoučebních aktivit. Prohlédli si nejznámější místa Pražského hradu, jako je třeba Španělský sál, několik salónků a připomněli si i něco z historie hradu. Dozvěděli se dokonce i něco z historie naší země. Například kolik dětí měla Marie Terezie, nebo proč v téměř každé místnosti pražského hradu visí na stěnách tkané obrazy. Od průvodkyně také slyšeli, kde prezident přijímá velvyslance cizích zemí, kde jmenuje vládu nebo kde podepisuje smlouvy.

Ve Španělském sále se pak školáci společně vyfotili. Když jsem se jich ptal na to, co se jim na hradě líbilo nejvíce, váhali. Některé nadchl Španělský sál, jiné chodby a některé pro změnu obrazy. Prohlídku chválili i učitelé. Žáci ze Sadské už navštívili Poslaneckou sněmovnu, prohlédli si i naše rádio a kam pojedou příště zatím není jasné. Zůstane to pro ně a nakonec i pro vás velkým tajemstvím.

autor: Pavel Pavlas
Spustit audio