Zájem o bioetanol

6. prosinec 2004

Akciová společnost Cukrovary TTD chystá v Dobrovici na Mladoboleslavsku výrobu bioetanolu a do budoucna případně i přesun výroby potravinářského lihu z lihovaru v Chrudimi. Bude to záležet na výsledku státního tendru na licence pro výrobce bioetanolu, do kterého se chce společnost přihlásit.

Podmínky dvoukolového tendru, podle kterého by mělo maximálně pět výrobců dodat dva miliony hektolitrů bioetanolu ročně, jsou podle něj nesmírně náročné a kladou mimořádné nároky jak na zpracování projektu, tak na ekologické podmínky, prokázání sítě dodavatelů i dostatečných zkušeností. Podle Reinbergra má ale společnost šanci uspět, protože již dnes vyrábí cukr a líh, má kolem sebe síť zemědělců schopných dodat potřebné suroviny pro výrobu a disponuje i zkušenostmi majoritních francouzských akcionářů s výrobou bioetanolu.

Podle současných záměrů Cukrovarů TTD by v Dobrovici na pozemcích firmy mělo vzniknout zařízení s roční kapacitou 400 000 hektolitrů bioetanolu, jenž se bude vyrábět z obilí pro technické účely jako biopalivo. Výhledově společnost plánuje, že by do tohoto areálu přesunula i současnou produkci lihovaru v Chrudimi s kapacitou 150 0O0 hektolitrů lihu, který se vyrábí z melasy pro potravinářské účely. V případě úspěchu v chystaném tendru by společnost postavila nové zařízení v letech 2005 a 2006, aby v roce 2007 mohla zahájit výrobu.

Spustit audio