Zájmu o ornitologii propadla Alena Klvaňová už v dětství. Dnes je jejím koníčkem i povoláním

2. leden 2023, aktualizováno

Ornitoložka Alena Klvaňová vystudovala zoologii na Přírodovědecké fakultě UK. Od roku 2006 pracuje v České společnosti ornitologické, dnes jako vedoucí oddělení Celoevropského monitoringu běžných druhů ptáků. Je také šéfredaktorkou časopisu Ptačí svět. Dlouhodobě se věnuje sčítání ptáků a mapování hnízdního rozšíření ptáků v ČR, je kroužkovatelkou Kroužkovací stanice Národního muzea.

K lásce k přírodě ji od útlého dětství vedli oba rodiče. Na základní škole se zúčastnila biologické olympiády, dobře se umístila a díky tomu se dostala do ornitologického kroužku ve Stanici mladých přírodovědců v Praze 5. Pod vedením odborníků se tam scházely děti se stejnými zájmy.

Na zahradě rodinného domu ve Světicích, kam přilétá přes 20 druhů ptáků, paní Alena vzpomíná: „Za studií na přírodovědecké fakultě jsem 5 let prováděla v pražské zoologické zahradě, což byla práce snů. Zoo mám ráda odmalička, kdy jsem si zamilovala knihy Geralda Durrella, který se stal mým velkým vzorem.“

Za studií na fakultě se Aleně a několika dalším spolužákům naskytla příležitost strávit tři měsíce na Madagaskaru. V pralese Vohimana mapovali ptáky v místní rezervaci. „To byl také splněný sen a něco, na co se nezapomíná,“ říká Alena Klvaňová a pokračuje:

„Téměř každé jaro organizujeme s manželem ve spolupráci s mateřským centrem Lodička ze Strančic akci pro rodiny s dětmi Vítání ptačího zpěvu, kterou pořádá Česká společnost ornitologická. Součástí je ‚bojovka‘, během níž děti hledají odpovědi na otázky s ptačí tematikou, ukázka kroužkování a spousta povídání o ptácích a jejich ochraně.

Mou srdeční záležitostí jsou knihy, proto se ráda podílím na jejich vydávání jako autorka, editorka a korektorka. Před nedávnem jsem napřklad přeložila knihu věhlasného britského ornitologa a skvělého spisovatele Tima Birkheada Ptačí smysl. Její podtitul ‚Jaké to je být ptákem‘ napovídá, že je nabitá zajímavými informacemi o tom, jak ptáci vnímají svět.

V prosinci 2020 jsme uvedli na trh druhý Evropský atlas hnízdního rozšíření ptáků. Je to opravdu velkolepé dílo, kniha váží 5 kilogramů a má tisíc stran. Jedno z největších děl založených na občanské vědě. Práce na něm trvaly přes 10 let, na 120 tisíc dobrovolných sčitatelů sčítalo ptáky ve všech koutech Evropy,“ dodává Alena Klvaňová.

O víkendu 6. – 8. 1. 2023 proběhne třetí Sčítání ptáků na krmítku. Zapojte se také, podrobnosti objevíte na stránkách České společnosti ornitologické na www.birdlife.cz.

Spustit audio