Žákovské bezplatné jízdné i pro seniory? Jednáme o tom, říká šéf středočeského výboru pro dopravu

22. květen 2018

Studenti i senioři ve středních Čechách možná budou mít od září cestování veřejnou dopravou zadarmo. Zatímco v celé republice chce vláda pro tyto skupiny zavést 75% slevu na jízdném, středočeská krajská koalice jedná o možnosti, že by zbytek doplácel kraj ze svého rozpočtu. Předseda výboru pro dopravu středočeského zastupitelstva Ivan Cinka (KSČM) v pořadu K věci Českého rozhlasu Region řekl, že jasno by mělo být v průběhu června.

Součástí dohody o nové krajské koalici, kterou vloni po sněmovních volbách vytvořilo hnutí ANO s ČSSD za podpory KSČM, bylo znovuzavedení tzv. žákovského jízdného. Podle předsedy výboru pro dopravu Ivana Cinky záměr stále platí.

Jednání se podle něj zbrzdila, když vláda rozhodla o celostátní slevě jízdného pro studenty do 26 let a pro seniory od 65 let. „To nás zdrželo, čekáme ještě na poslední prováděcí pokyny ze strany ministerstva dopravy. V pondělí jsme měli jednání na nejvyšší krajské úrovni u paní hejtmanky, kde jsme předložili konkrétní návrhy,“ řekl v Regionu Ivan Cinka a dodal: „Neberte to, prosím, jako konečné, ale velice vážně uvažujeme, že by se jízdné zdarma ve středních Čechách týkalo i důchodců nad 65 let.“

Zástupci hnutí ANO, ČSSD a KSČM budou ještě o detailech žákovského jízdného jednat. Debatuje se například o tom, jestli by proplácení jízdného nemělo být jenom pro osoby s nižším příjmem. „Zkoušeli jsme, jak by to šlo nastavit podle výše příjmů, ale když jdete do detailu, tak ono to není tak jednoduché. Ne že by to úplně padlo pod stůl, ale ta cesta je asi složitá,“ řekl předseda výboru pro dopravu středočeského zastupitelstva. Ten se přitom neobává, že jízdné zdarma zásadně zvýší počet cestujících ve vlacích a v autobusech ve středních Čechách.

„Studenti a žáci budou jezdit do škol tak jako tak a důchodce, který získá tuhle slevu, si asi nebude vymýšlet každý den nějakou další cestu, určitě ne ve špičkách. Domníváme se, že to s tou dopravou tolik nezamává,“ řekl v pořadu Českého rozhlasu Region Ivan Cinka.

Padla možnost získat evropské dotace na nové vlaky pro linku Benešov – Praha – Milovice? Jak bude pokračovat integrace pražské a středočeské dopravy? A proč středočeští komunisté podpořili krajský finanční příspěvek na sraz majitelů amerických motocyklů Harley Davidson? I na to odpovídal v pořadu K věci Ivan Cinka.

autor: tsp
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.