Zámecký park ve Vlašimi byl vybrán mezi pět nejhezčích v zemi

15. říjen 2013

Zámecký park ve Vlašimi se dostal mezi pět nejhezčích parků v zemi. Je výjimečný už svou polohou, nachází se v samotném centru města. Za poslední roky prošel velkou proměnou, vysazeno bylo přes dvacet tisíc keřů a tisíc stromů.

Kromě nových výsadeb si návštěvníci si mohou prohlédnout také tři zachovalé brány a Čínský pavilon.

„V přední části byly vysazeny zajímavé druhy stromů, před vlastním zámkem byly provedeny výsadby několika okrasných živých plotů v takovém tom francouzském stylu tak, jak ho lidé znají z těsného okolí většiny zámků,“ popisuje proměnu parku Karel Kříž, který se sám na obnově podílí.

Mezi největší vzácnost zámeckého parku patří stovka dubů, jejichž stáří se odhaduje na tři sta let.

„Z hlediska atraktivnosti i z hlediska vzácnosti ochrany přírody jsou nejvzácnější právě staré duby, které tvořily kostru zámecké obory už v polovině 18. století. Nikdo neví, jak jsou staré, ale jejich stáří se odhaduje minimálně na tři sta let,“ dodává Karel Kříž.

Změny parku spočívaly také v tom, že odkryly průhledy na zajímavá místa. Jedním z nich je takzvané kněžnino koupadlo, které muselo projít poměrně náročnou rekonstrukcí.

„Bohužel padlo v době, kdy se zámecký park otevřel veřejnosti. Údajně ho vlašimští občané rozebrali na cihly. Je to škoda samozřejmě, stál tady takový altán nad vodou. Po spolupráci s městem se podařilo zrekonstruovat, nikoliv altán, ale aspoň původní kněžnino koupadlo plus přístupovou cestu po skále k němu,“ vysětluje Kříž.

Stále se pracuje na obnově původních zámeckých rybníčků a slepého ramene Blanice. Částečně se prý podařilo opravit i náhon starého mlýna.

autoři: Anna Maňourová , haj
Spustit audio