Zámek Načeradec zůstává státu. Ani v pátém kole dražby ho nikdo za 17,5 milionu korun nechtěl

6. březen 2019 17:37

Bez jediného zájemce skončila středeční dražba zámku v Načeradci na Benešovsku. Kulturní památku, která je už pět let opuštěná, nikdo nechtěl. Stát přitom na ceně slevil,  původně chtěl za zámek s parkem  22 milionu korun.  Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkový plánuje další prodej nemovitosti. 

Mezi památky, které marně hledají nového majitele, patří zámek v Načeradci na Benešovsku. Stát ho prostřednictvím svého úřadu neprodal ani ve středu za 17,5 milionu korun.

"Dražba se tak bude opakovat v dubnu nebo květnu," konstatoval mluvčí Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových Radek Ležatka. Původní cena, za kterou úřad nemovitost nabízel, byla 22 milionů.

Patrový objekt s jednoduchou fasádou a přilehlý anglický park jsou nemovitou kulturní památkou a nacházejí se v centru městyse. Na park navazuje ovocný sad a bývalá zelinářská zahrada a zahradnictví s dochovanými skleníky a také domkem pro personál, v němž byly částečně rekonstruovány vnitřní prostory.

Přestože není od roku 2015 využíván, je zámek podle úřadu stále v poměrně dobrém stavu. V roce 1987 řemeslníci opravili střechu, vnitřní prostory, rozvody inženýrských sítí a fasádu. V roce 2000 byla rekonstruována kotelna, topení a vzduchotechnika.

"Naposledy sloužil jako dětský domov se školou," uvedla nezávislá starostka městyse Petra Bartoníčková. Načeradec by podle ní neměl pro budovu využití a ani peníze na její provoz. Vedení se obrátilo i na kraj, zda by zámek nechtěl, ten však má podobných nemovitostí podle Bartoníčková sám dost. 

Zámek dal postavit v roce 1734 František Josef ze Starhembergu. Do konce 70. let 20. století areál sloužil jako dětský domov, poté zde byla umístěna internátní škola a později výchovný ústav.

autor: Redakce stanice Region-střední Čechy | zdroj: ČTK
Spustit audio