Zámek v Mnichově Hradišti navštívil o Velikonocích rekordní počet lidí

6. duben 2010

Rekordní počet lidí navštívil na velikonoční pondělí jedinečnou obrazárnu u Zlatého salónku na zámku v Mnichově Hradišti na Mladoboleslavsku. V jediný den, kdy ji vedení zámku otevřelo veřejnosti, si ji prohlédla více než stovka návštěvníků. Další budou mít příležitost pravděpodobně až za rok. Jedinečnou příležitost si nenechal ujít ani kolega Pavel Pavlas...

Zámek Mnichovo Hradiště není příliš známý. Ročně ho navštíví zhruba dvacet tisíc lidí. U velikonočních návštěvníků jsme proto zjišťovali, proč se vydali právě sem. Někteří odpověděli, že kvůli výzdobě, porcelánu a obrazům. Většina se ale přijela podívat na jedinečnou obrazárnu u Zlatého salónku. V místnosti o rozměrech 2x2 metry je vystaveno 111 menších či větších obrazů. Některé z nich pak Valdštejnové, tehdejší majitelé zámku, nechali namalovat na stěny dalších pokojů.

Jedinečnou obrazárnu otevírají zástupci zámku jen občas. Mají strach, že by návštěvníci mohli obrazy poškodit. Nahlédnout do ní budete moci, pokud se v příštích dnech na zámek vydáte, už jen přes prosklené dveře. Ale nezoufejte. Na zámku v Mnichově Hradišti je k vidění mnoho dalších krásných a zajímavých věcí. Podle správkyně depozitáře Soni Švábové například předpokoj hraběnky, který zdobí lustr ze štípaného barevného českého skla z 19. století, nebo Italský pokoj, kde je na stěnách mnoho obrazů a fresek. Mezi její nejoblíbenější místa na zámku, pak řadí Valdštejnskou knihovnu s dvaceti tisíci položkami. Některé z nich pochází dokonce z 15. století.

Zámek v Mnichově Hradišti je otevřený až do konce října vždy o sobotách a nedělích. Od května do konce září pak i ve všední dny mimo pondělí.

Zámek Mnichovo Hradiště
autor: Pavel Pavlas
Spustit audio