Zámek v Telči nechává nahlédnout do depozitářů. Uvidíte hudební stroj pianolu i žertovné křeslo

28. srpen 2023

Zámek v Telči na Vysočině se po padesáti letech dočkal rekonstrukce. Po ní jsou teď otevřené dokonce i prostory, kam se dosud návštěvníci nedostali. Podle vídeňského vzoru jsou zpřístupněné i depozitáře v prostorách bývalého pivovaru. Mnohé exponáty je tak možné vidět vůbec poprvé, anebo po dlouhých desítkách let.

V areálu zámku měla léta své sídlo telčská pobočka Muzea Vysočiny. Dnes je v těchto prostorách zámecké muzeum. „Poznáte v něm historii Telče až po poslední šlechtický rod, který tu žil,“ říká Lucie Norková ze správy zámku. Expozice se také věnuje Zachariáši z Hradce, šlechtici, který se zasloužil o proměnu gotického hradu v renesanční zámek. Nově je vystavený jeho posmrtný obraz, zapůjčený ze Slavonic. „Vedle můžete vidět pohřební prapor, helmici a štít,“ ukazuje Lucie Norková.

Po desítkách let si návštěvníci mohou prohlédnout také sadu pohárů exotického původu z dob Rudolfa II. Jsou vyrobené z lastur či pštrosího vejce. A mají opravdu netradiční tvary. „Upozornila bych tady na ten svatební pohár. Je dvojitý. Z té sukně dívky připíjel ženich, z výklopného pohárku nahoře nevěsta,“ popisuje kurátorka zámeckého muzea Milena Hajná. Velmi zajímavá je i publikace z roku 1577 věnovaná porodnictví, která je dokonce ilustrovaná, a je dedikovaná právě Zachariáši z Hradce. Byl totiž jedním z těch, kteří její vydání podpořili.

Renesanční poháry

Opravdu unikátní v rámci České republiky je otevření depozitáře v prostorách bývalého pivovaru. „Má předlohu ve Vídni. Hofburg řeší své depozitáře podobně. Má tam uschované historické předměty, ale zároveň je přístupné návštěvníkům,“ říká kurátorka. V prostorách tak můžete vidět nesourodé předměty, například hygienické nádoby ve skříni, sadu křesel, ale i hudební stroj pianola, který hraje díky děrovaným pásům papíru a poháněn je šlapáním na dva pedály.

Kopie žertovného renesančního křesla

Na hlavní prohlídkové trase zámku stojí i originální žertovné renesanční křeslo. Jeho funkční kopii byste našli právě v prostorách bývalého pivovaru. „Nic netušící host usedl do křesla, které se rázem proměnilo ve vězení. Člověk se z toho sám nemá šanci dostat,“ říká Milena Hajná. Křeslo je přesnou kopií i co se týče velikosti želez, která se vysouvají kolem stehen sedícího. Bezpečné je tak jen pro velmi útlého člověka, a proto zámek nedovoluje návštěvníkům na křeslo sedat.

V neposlední řadě se rekonstrukce dočkala i zámecká zahrada v Telči. Nové jsou cestičky, trávník i záhony, upravená je i kašna s vodotryskem. Návštěvníci se tak mohou kochat nádherou, která pamatuje i natáčení známé pohádky Pyšná princezna.

Spustit audio