Zámek ve Veltrusech na Mělnicku se na dva dny otevře veřejnosti

20. září 2008

Zámek ve Veltrusech na Mělnicku přivítá po povodni v roce 2002 první návštěvníky. I přesto, že je tato památka stále v rekonstrukci, budete si ji moci dnes a zítra prohlédnout. Brány zámku odemkne jeho kastelán každý den v devět hodin ráno. Nečekejte ale, že uvidíte naleštěný nábytek nebo rozsáhlé a vzácné sbírky. Spíš naopak. Prohlédnout si například budete moci, jak zámek velká voda poškodila a také to, co se už památkářům podařilo opravit.

Velká voda v roce 2002 poškodila nejen zámek, ale i park a další památky v jeho areálu. Celkovou škodu památkáři nikdy nevyčíslili. Odhadují, že přesáhne 100 milionů korun. Jasné to bude až po všech opravách.

Dnes a zítra si budete moci prohlédnout už opravené budovy, jejich vnitřní prostory a také areál zámeckého parku. K vidění budou i fotografie a trojrozměrnou expozici toho, jak to v zámku vypadalo těsně po povodni. Z popisek rozmístěných po zámku se pak dozvíte, kdo financuje rekonstrukci i to, že část by mohla zaplatit Evropská unie. Kastelán věří, že z Bruselu získají do konce příštího roku 200 milionů korun. Pokud se tak opravdu stane, budete si moci kompletně opravený zámek prohlédnout už v roce 2013.

autor: Pavel Pavlas
Spustit audio