Zaměstnanci Škodovky se o místa kvůli falšování testů ve Volkswagenu nebojí

29. září 2015

Zaměstnanci Škodovky v Mladé Boleslavi nemají strach z propouštění. Aféra s falšováním emisí naftových motorů Volkswagenu se jich ale týká. Dělo se to také u milionu vozů značky Škoda Auto. Odboráři proto už připouštějí, že platy můžou jít ve Škodovce dolů.

Ačkoliv se zaměstnanci nebojí, že by o práci přišli, výplatami nebo bonusy si už tolik jistí nejsou. Shodly se na tom desítky z nich.

„Tak já jsem jenom dělník. Určitě to bude nějak znát, jestli budeme čekat bonusy příští rok, když tam máme nějaký milion aut,“ řekl jeden ze zaměstnanců. „Mluví o tom všichni a každý čeká, že něco bude,“ dodal.

Pracovníci svařovny zase čekají, až budou mít více informací. Nadřízení je prý zatím o ničem neinformovali.

„Obavy tady jsou, ale ještě jsem informace o tom nestudoval tolik, abych si mohl udělat názor, jestli se bát a čeho,“ vysvětlil zaměstnanec svařovny Škodovky. Možné škrty v penězích ale předpokládá šéf odboru Jaroslav Povšík.

„V kolektivním jednání máme ročně provázán bonus, který je závislý na výsledku a ten může být jiný právě tím, že by zakolísal odbyt a i tím, že bychom museli třeba z dobrého výsledku odložit a stáhnout nějaké peníze,“ popsal Povšík a dodal:

„Potom by to znamenalo pro všechny zaměstnance, zejména pro vedoucí pracovníky, mimotarifní ztrátu na významné části mzdy, významném bonusu, a pro naše zaměstnance tarifní také.“

Čtěte také

Odborář Jaroslav Povšík se nyní chystá na důležitou schůzku. „V neděli odjíždím do Wolfsburgu, kde budeme týden jednat o všech lokalitách a plánovacím kole," uvedl.

S rozsáhlou kauzou se seznámil i hejtman Středočeského kraje Miloš Petera z ČSSD. „My spolupracujeme s ministerstvem průmyslu a obchodu. Vyjádření pana ministra jsou vcelku v tuhle chvíli jasná, ale musíme být připraveni i na tu variantu, že se může zhoršit koupěschopnost nebo prodejnost vozů,“ uvedl Petera.

„Potom to budeme muset řešit. Jak říkám, pro Středočeský kraj je to velmi nepříjemné,“ doplnil.

autor: duch
Spustit audio