Žampašský most v Jílovém u Prahy se dostal na zlatou minci České národní banky

9. říjen 2013

Žampašský most v Jílovém u Prahy slaví letos 113. narozeniny. V dobách největší slávy Posázavského pacifiku ve 20. letech minulého století přes něj každou sobotu projelo 30 tisíc lidí. Teď je most vyobrazen na nové zlaté minci, kterou vydala Česká národní banka.

„Od muzea v Jílovém je most vzdálen zhruba tři kilometry dolů k Sázavě. Jezdí po něm osobní i nákladní vlaky, ale spíše osobní, protože vozí hodně turistů. Trať byla vždycky více turistická a trampská,“ říká historička Edita Mikolášková z Regionálního muzea v Jílovém u Prahy, kde včera Česká národní banka představovala novou zlatou minci.

Na ní je vyobrazen nedaleký Žampašský most, který patří k nejvyšším kamenným mostům ve střední Evropě. Sedm oblouků vyneslo viadukt do výšky 41,5 metru. Most překlenuje hluboké Kocourské údolí. Dělníci jej dokončili v roce 1900.

„Tím byla zpřístupněna celá trasa Posázavského pacifiku, což znamená, že vlakem se jezdilo z Prahy až do Čerčan s odbočkou na Dobříš,“ dodává historička.

Most bez větších stavebních zásahů zůstal plně funkční. Česká národní banka jej vybrala mezi desítku mostů, jejichž podobu postupně otiskuje na zlaté mince. Ta s Žampašským mostem má nominální hodnotu pět tisíc korun. Autorem podoby mince je architekt Zbyněk Fojtů, který v Jílovém několik let bydlel.

„V roce 1992 jsem se přistěhoval a jedna z mých prvních procházek byla do údolí potoka Kocoura. Tam jsem objevil tento most, který byl úžasný a překvapil mě svoji výškou a monumentalitou. Když jsem se téměř po deseti letech stěhoval pryč, tak mě nenapadlo, že za dalších deset let budu dělat návrh na tento most a že v něm dokonce uspěji, takže mě to obzvlášť potěšilo,“ svěřil se.

Pokud se chcete po starém mostě projet, stejně jako to dělali od 20. let minulého století čeští trampové, nasedněte na do vlaku na trati Vrané nad Vltavou – Čerčany. Po mostě projedete mezi stanicemi Luka pod Medníkem a Jílové u Prahy.

Železniční viadukt v Žampachu u Jílového u Prahy se stal předlohou pro reliéf na zlaté minci „Železniční most v Žampachu“ z desetidílného cyklu Mosty České republiky 2011-2015. Česká národní banka minci představila právě v Jílovém u Prahy
autoři: sib , Kateřina Havránková
Spustit audio