Zánět slepého střeva často přichází v návaznosti na respirační infekci. Bolesti břicha nepodceňujte

29. leden 2020

S akutní bolestí břicha bychom měli nejpozději druhý den pospíchat k praktickému lékaři, který provede patřičná vyšetření. Mezi bolesti, které je nutné řešit co nejdříve, patří zánět slepého střeva. Jedná se o onemocnění, které se dá velmi dobře řešit, pokud je včas diagnostikováno. V opačném případě může vést až k úmrtí pacienta nebo k vážným komplikacím, který si dotyčný nese celý život. Radí MUDr. Petr Grenar.

Zánět slepého střeva se sice projevuje bolestmi pravého podbřišku v kombinaci se zvýšenou teplotou, nicméně velmi často přichází v návaznosti na běžné respirační onemocnění nebo angínu. A to je nutné mít na paměti právě v období zvýšeného výskytu chřipek.

Při akutní bolesti břicha běžte k lékaři nejpozději druhý den

Břišní dutina ukrývá mnoho orgánů. Pokud cítíme bolest, důvody mohou být rozličné. Klasické heslo chirurgů proto zni, že „nad bolestmi břicha by nemělo zapadnout slunce…“ S akutní bolestí břicha bychom tedy nejpozději druhý den měli pospíchat k praktickému lékaři, který provede patřičná vyšetření. Mnohdy banální onemocnění může přinést velké bolesti břicha, které samy odezdí. Naopak závažné onemocnění může mí plíživé bolesti, které mohou vyústit ve velký problém. Mezi bolesti, které je nutné řešit co nejdříve, patří zánět slepého střeva. Jedná se o malý červovitý přívěšek k tlustému střevu, které se může z nejrůznějších důvodů zanítit. Problém se dá velmi dobře řešit, pokud je včas diagnostikován.

Plíživý nástup bolesti, kterou můžeme podcenit

Zánět slepého střeva se projeví bolestí v pravém podbřišku. Bolest začíná plíživě, ale rychle narůstá a zhoršuje se pohybem. Postupně postiženého doslova donutí k návštěvě lékaře. Praktický lékař provede základní vyšetření, které tuto nemoc specifikuje a následně se většinou neprodleně přistupuje k operaci. Není chybou jet k lékaři zbytečně. Mnohem větší chybu uděláte, pokud bolest necháte postupovat. Zánět se tak z červovitého výběžku rozšíří na celou dutinu břišní a způsobí zánět pobřišnice. Pak už se jedná opravdu o vážné zdravotní komplikace, které mohou končit úmrtím nebo vážnými celoživotními problémy.

Laická první pomoc

Apendicitida probíhá pozvolna a postupně se zhoršuje. Laická první pomoc v domácím prostředí má smysl pouze v časných stadiích, když ještě nejsou markantní plné příznaky nemoci. Postiženému můžeme přikládat studené obklady na pravý podbřišek. Pokud je už bolest taková, že je nutné obklady pokládat trvale a stav se nelepší, další laické úkony jsou zcela zbytečné. V tom případě je nutné neztrácet čas, a rychle situaci řešit odborně u lékaře.

Netradiční i tradiční projevy onemocnění

Často jsou primární příznaky banální a působí nejprve jako banální angína nebo chřipka. Často se stává, že nejprve postiženého začne bolet krku a pak se bolest jakoby přemístí do břicha. Velmi často mezi primární problémy, se kterými pacient ulehne, patří bolesti v jiné oblasti těla. Právě banální lehké infekce mohou po odeznění nastartovat další pokračování, které zůstává již v dutině břišní. Součástí závětu slepého střeva je ale vždy teplota. Ze začátku není vysoká, ale s pokračujícím zánětem se zvyšuje. A pokud se zánět rozšíří i do pobřišnice, teploty jsou velmi vysoké až septické.

Spustit audio