Zastupitelé Příbrami mají za sebou dvoudenní bouřlivé jednání

17. prosinec 2014

Bouřlivá atmosféra provázela jednání zastupitelů Příbrami. Pondělní zasedání v noci zastupitelé přerušili, aby zbylé body programu projednali o den později.

V pondělí totiž stihli zastupitelé projednat pouze osmnáct bodů z naplánovaných 54. Zastupitelé změnili původní jednací řád a vyřadili některé body. Jednání provázela konfrontační atmosféra a zdržovaly ho i obstrukce a provozní záležitosti.

Příbramské zastupitelstvo má navíc dalšího nezařazeného člena. Po dvou zastupitelích za hnutí ANO opustil svůj klub také komunistický zastupitel Vladimír Kyselák. Svůj krok zdůvodnil neshodami v příbramské organizaci KSČM.

Nezařazeným se stal už dříve také bývalý starosta Pavel Pikrt. Ten vystoupil po volbách z ČSSD, na jejíž kandidátce se do zastupitelstva dostal. Vladimír Kyselák spolu s Pavlem Pikrtem na ustavujícím jednání zastupitelstva pomohli koalici hnutí ANO a ČSSD při volbě první místostarostky Aleny Ženíškové.

Naopak dva zastupitelé za hnutí ANO - Jitka Stefanidesová a Vladimír Danda - pro Ženíškovou právě z hnutí ANO nehlasovali. Starosta Jindřich Vařeka nicméně tvrdí, že vládnoucí koalice hnutí ANO a TOP 09 vždy dostatek hlasů potřebných na prosazení svých záměrů najde. Teď má koalice jen 12 z 25 hlasů a nezařazení zastupitelé jsou čtyři.

Na posledním letošním jednání zastupitelé Příbrami neschválili zvýšení poplatku za svoz komunálního odpadu ze stávajících 468 na 528 korun. I v roce 2015 tak budou obyvatelé města platit stávající částku.

Zastupitelé neschválili ani demolici chátrajících budov u skládky Bytíz, kterou plánovalo bývalé vedení radnice. Bývalý místostarosta a nynější opoziční zastupitel Ivan Šedivý z ODS tvrdí, že budovy u skládky se musí zbourat, aby se v nich nikdo nezranil.

Příbram také ustoupila od plánovaného zateplení plaveckého bazénu. Podle nového vedení města Příbram získala málo peněz z dotace. Muselo by tak velkou část nákladů doplácet ze svého rozpočtu.

Konfrontační atmosféra, která jednání provázela, se nelíbila novému starostovi města Jindřichu Vařekovi z hnutí ANO. Ten upozornil, že zastupitelé schválili málo bodů, a postěžoval si na obstrukce. Podle opozice se nejvíce času se ztratilo kvůli tomu, že vedení města špatně připravilo program jednání. Z něj se pak některé body musely vyřazovat.

autor: duch
Spustit audio