Zatmění Měsíce ve Vlašimi

13. říjen 2004

Vlašimská hvězdárna umožní zájemcům sledovat 28. října úplné zatmění Měsíce. Další příležitost pozorovat nevšední zážitek bude až 4. března 2007, sdělil dnes Jan Urban z Vlašimské astronomické společnosti. V případě jasného počasí se hvězdárna zájemcům otevře v 03:00.

"Zatmění Měsíce se vyskytuje řidčeji než zatmění Slunce. Ale vzhledem k tomu, že ho lze pozorovat z celé polokoule, kde je Měsíc nad obzorem, je jevem častějším," dodal Urban. V průběhu zatmění podle něj nezmizí Měsíc z oblohy zcela, neboť stín vržený Zemí není úplně temný. Díky lomu slunečních paprsků v atmosféře bude mít červenou až hnědočervenou barvu. Měsíc vyjde 27. října v 17:31. Jeho částečné zatmění začne 28. října v 03:15 a úplné zatmění v 04:24. Pozorovat ho bude moci přes hodinu, úplné zatmění skončí v 05:44 a částečné v 06:53. O hodinu později pak Měsíc zapadne.

Zatmění Měsíce nastává tehdy, když se Země dostane mezi něj a Slunce. Za Zemí se totiž táhne kuželovitý stín, a když do něj vstoupí Měsíc, pozorujeme jeho zatmění, popsal Urban. Kdyby Měsíc obíhal kolem Země ve stejné rovině jako Země kolem Slunce, bylo by zatmění Měsíce možné pozorovat každý měsíc. Protože je ale jeho dráha mírně skloněna, projde Měsíc někdy nad a jindy pod zemským stínem.

Spustit audio