Zdeňka Sládečková: Když bojujete s osudem, je dobré mít svého dobrého anděla

23. září 2013

S klinickou psycholožkou PhDr. Zdeňkou Sládečkovou jsme si povídali o tom, jak těžké je vyrovnat se s různými životními ztrátami.

Zaměřili jsme se na to, jak složité je pro člověka, když ztratí své zdraví. Mluvili jsme o fázích, kterými prochází. Věnovali jsme se tomu, kde mohou tito lidé hledat pomoc. Probírali jsme, jak těmto lidem pomáhá nadační fond Dobrý anděl.

Paní Lucie žije sama s dcerou Adélkou (10). Tatínek opustil rodinu v době, kdy byl Adélce teprve rok. I přesto si dokázaly dobře užívat života. V létě jezdívaly na vodu nebo na kolo, v zimě zase lyžovat. V létě 2010 ale zasáhl paní Lucii blesk z čistého nebe. Zákeřná nemoc jim obrátila život naruby. Paní Lucie onemocněla rakovinou střev spojenou s poruchou krvetvorby.

Nemoc udeřila nečekaně

Nemoc jí byla zjištěna ve 32 ti letech. Chystala se dcerou na prázdninový výlet, ale týden před odjezdem ji začalo bolet v krku. Nejprve prošla bez efektu několika antibiotiky. Udělala se jí boule na krku, poté jí lékaři vyoperovali mandli. Jak se zjistilo, byla histologicky pozitivní.

Lucie Fromová s dcerou Adélkou

Závěrečná diagnóza zněla: Lymfom, rakovina krve a kostní dřeně. Absolvovala víc než 70 transfúzí a několik dávek chemoterapií. Hrozila jí transplantace kostní dřeně. Nakonec zabrala imunoléčba, která jí ovšem zničila imunitní systém. Je v invalidním důchodu. Čeká jí další léčba.

Dobrý anděl pomáhá

Dobrý anděl je systém, pomocí kterého mohou až desetitisíce dárců, Dobrých andělů, výrazně pomoci tisícům nemocných i relativně malými pravidelnými měsíčními příspěvky.

Logo nadačního fondu Dobrý anděl

Peníze od tisíců dárců, Dobrých andělů, přijaté v jednom měsíci, systém Dobrý anděl rozdělí rovným dílem stovkám rodin vždy první pracovní den následujícího měsíce. Veškeré provozní náklady nadačního fondu Dobrý anděl hradí ze soukromých peněz jeho zakladatelé.

Systém Dobrý anděl umožňuje tisícům dárců, Dobrých andělů, pravidelně každý měsíc finančně pomáhat stovkám rodin ve finanční tísni, kde otec, matka anebo některé z dětí trpí rakovinou nebo dítě trpí jiným závažným a dlouhodobým onemocněním.

Zdroj informací: Dobrý anděl

Spustit audio