Zdravotně postiženým dětem z Berounska přináší radost labradorka Jessy

10. březen 2010

Už jste slyšeli o canisterapii? Jedná se o léčebnou metodu, při které hraje hlavní roli pes. Její pozitivní účinky jsou prokazatelné u různých typů postižení, a proto se pro ni rozhodl i berounský Klub Klubíčko, kde se starají právě o zdravotně postižené děti. Za těmi teď dochází labradorka Jessy se svojí paničkou a společně jim přináší doslova radost do života. Jak zjistila Lucie Zemanová, Klubíčko si metodu může dovolit díky sbírkovému projektu Pomozte dětem. A jak canisterapie vypadá v praxi? To se nám Lucie pokusí přiblížit.

Labradorka Jessy chodí za dětmi z berounského Klubíčka třikrát týdně. Klidnějšího a poslušnějšího psa jsem snad v životě neviděla. Musí totiž zvládat hlasitost, roztěkanost, hyperaktivitu a další projevy zdravotně postižených dětí, a to Jessy nedělá sebemenší problém. Do Klubíčka ji doprovází Anna Prošková, která hraje v canisterapii důležitou roli. Jak bude setkání dítěte se psem vypadat, totiž záleží právě na ní.

Podle Anny Proškové se na canisterapii hodí skoro každý pes. Ona sama ale nejvíc doporučuje labradory a zlaté retrívry. Pozitivní vliv prý mají i takzvaní naháči, například u dětí s psychickými problémy.

Pozitivní účinky vnímají i sami pracovníci Klubíčka, kteří jsou rádi, že se děti mohou se psem setkávat každý týden. Už teď se navíc mohou těšit také na speciální podzimní tábor, na kterém nebude chybět ani labradorka Jessy.

autor: Lucie Zemanová
Spustit audio