Zdražování v kultuře: Doufejme, že divadlo bude žít dál, věří ředitel příbramského divadla Petr Bednář

25. říjen 2022

Hostem pořadu K věci byl ředitel divadla Antonína Dvořáka v Příbrami Petr Bednář.

Zatímco klasická divadelní sezona v mnohých divadlech začala jako obvykle v září, příbramské divadlo je v tomto směru výjimkou. Sezony má podle kalendářního roku. Do začátku té nové tedy zbývají v podstatě dva měsíce. Připravuje se v době, kdy i tady se musí řešit dopady zdražování a dopady energetické krize. Hrozí méně představení nebo méně premiér?

„Tak to v žádném případě takto reagovat nebudeme. Aspoň v to doufáme. Předplatitelská sezona začíná od ledna, ale jinak hrajeme od září. Takže abych byl úplně přesný, zdražovat vstupné na naše představení nebudeme. My jsme ale spíš multifunkční centrum, tak v kině zachováváme samozřejmě nejnižší strop, který nám distributoři dovolí, ale trošku se zdražovat musí, hlavně u dovážených představeních,“ upřesňuje ředitel příbramského divadla.

Dojíždí k nim například Studio dva, Vinohradské divadlo, Ungelt nebo Divadlo Pallas. Jak se tedy promítne zdražení v těchto představeních? O kolik jim klesl počet předplatitelů? Jaké výhody má Klub mladého diváka? Jak dlouho ještě zůstane v repertoáru legendární Hrdý Budžes, který má přes 900 repríz a v listopadu oslaví 20 let od premiéry?

Celý rozhovor si můžete poslechnout v audioverzi.

autoři: Tomáš Pancíř , djo
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.