Zdroje vody a dětská lanovka na zahradě, péče o srst dlouhosrstých psů

3. září 2011

V tomto dílu jsme vám prozradili, co znamená pojem živá zahrada. Zahrada bez ptáků nebo motýlů nemá svůj půvab. Dozvěděli jste se jaké nádoby vody jsou na vaší zahradě pro zvířata nebezpečné. Jak známo české pivo se těší velké oblibě doma i v zahraničí. Není proto divu, že u nás máme hodně sběratelů, kteří se zaměřují na pivní suvenýry. S jedním z nich vás seznámil kolega Jan Zítka. V chovatelské rubrice jsme se zaměřili na dlouhosrsté psy. Konkrétně na péči o jejich srst, tzn. pročesávání a koupání.

Zdroje vody na zahradě
Chtěli byste mít živou zahradu? Krásné květiny totiž pro skutečný pocit přírody v blízkosti vašeho domu nestačí. Zahrada bez ptáků nebo motýlů nemá svůj půvab. Jaké nádoby vody jsou ale na vaší zahradě pro zvířata nebezpečná a naopak které nádoby byste měli na zahradu doplnit? Na to se ptala Markéta Vejvodová Petra Stýbla z Českého svazu ochránců zvířat v Praze.

Sběratel pivních tácků
Jak známo české pivo se těší velké oblibě doma i v zahraničí. A tak není divu, že u nás máme hodně sběratelů, kteří se zaměřují na pivní suvenýry. Například na pivní tácky - jako pan Jaroslav Štěrba. Ten jich má opravdu požehnaně: 70 tisíc. Může se pochlubit cenou Největší sbírka, kterou dostal na začátku roku 2010 od Klubu sběratelů kuriozit. O svém letitém koníčku si Jaroslav Štěrba povídal s Janem Zítkou.

Dětská lanovka na zahradě
Víte, že vaší zahradu můžete využívat nejen jako zásobárnu ovoce a zeleniny, ale udělat z ní zábavné místo pro vaše děti? Ať chcete nebo ne, malým dětem totiž stejně nezabráníte, aby si z vaší zahrady neudělaly hrací hřiště. Taková dětská lanovka na zahradě by vašim dětem určitě udělala radost a děti by potom možná nechaly na pokoji vaše oblíbené záhonky. Jak a kde lanovku vyrobit pro vás zjišťovala Markéta Vejvodová u zahradního architekta Daniela Purgerta ze společnosti Zahrady snů - European Service.

Péče o srst dlouhosrstých psů
V chovatelské rubrice jsme se zaměřili na dlouhosrsté psy. Konkrétně na péči o jejich srst, tzn. pročesávání a koupání. Jak na to, vám poví veterinářka Jana Bendová specializující se na dermatologii. O rozhovor ji požádal Jan Zítka.

Dobrá rada na závěr:
Pokud vám čokoládová poleva na dortovém korpusu nebo jiném moučníku nejde dobře rozetřít, pak koláč na chvíli vložte zpátky do trouby. Potom už polevu snadno rovnoměrně rozetřete.

Reprízováno 31. srpna 2013.

Spustit audio