Zima začne zítra po poledni

20. prosinec 2004

V úterý přesně ve 13:41 nastane zimní slunovrat, Slunce vstoupí do znamení Kozoroha a začne se vracet od jihu k rovníku. Pro obyvatele severní polokoule to znamená, že po dnešní noci, jež bude nejdelší v roce, se budou postupně prodlužovat dny a pomalu se bude přibližovat jaro. Astronomická zima potrvá do 21. března.

Ti, kdo pečlivě sledují pohyb Slunce po obloze, vědí, že Slunce už od 13. prosince později zapadá. Zatím se ale ráno stále ještě prodlužovala doba, kdy Slunce vychází. Od slunovratu, kdy Slunce svítí během dne zhruba osm hodin, se začíná délka jeho svitu prodlužovat. "Na Boží narození (25. prosince) o kuří pokročení, o huby otevření" nebo také "o bleší převalení", říkají lidová přísloví. Po 1. lednu už začne Slunce nejen později zapadat, ale i dříve vycházet. Na Nový rok prý už je den delší "o slepičí krok" nebo o "zaječí skok". Přísloví si ještě všímají toho, že 6. ledna na Tři krále pokročil den "o tři kroky dále" a 2. února na Hromnice, že je ho "o hodinu více".

První letošní zimní dny budou zimní i podle počasí, protože na území České republiky pokračuje příliv studeného vzduchu od severozápadu. Až do středy má být skoro jasno až polojasno, na severu republiky se mohou ojediněle vyskytovat sněhové přeháňky. Noční teploty klesnou na minus pět až minus devět stupňů Celsia, na sněhové pokrývce dokonce až na minus 12 stupňů Celsia. Nejvyšší denní teploty se mají pohybovat jen mezi minus čtyřmi stupni Celsia a nulou. Ve čtvrtek se ale již oteplí a při oblačnosti bude padat déšť se sněhem. Na Štědrý den meteorologové očekávají oblevu. Již 25. prosince by se ale přinejmenším na horách mělo ochlazovat a měl by padat sníh.

Spustit audio