Život prostitutek před sto lety přibližuje výstava v mělnickém muzeu

20. říjen 2013

Mělnické muzeum vystavuje dobové artefakty, které přibližují návštěvníkům historii nejstaršího řemesla. Ve výstavním prostoru teď září červená lucerna a za dřevěným plotem probleskují sto let staré fotografie polonahých žen. Expozice chce zájemcům ukázat, jak žily prostitutky za Rakouska Uherska a první republiky.

Pracovníci muzea strávili přípravou výstavy ‚Z historie nejstaršího řemesla‘ týdny. Kromě výpůjček z Muzea policie se totiž rozhodli doplnit výstavu i regionálními exponáty. A to se jim povedlo.

V četnických knihách našli třeba doklad o prostitutce Anně z nedalekého Chrástu. Zatkli ji v roce 1918 pro potulku a odseděla si deset dní.

Historici pátrali po dokladech z druhé poloviny 19. století a první poloviny 20. století. Podle Jitky Králové z mělnického muzea nebylo Mělnicko v této oblasti ničím výjimečné. Prostitutky vykonávaly své řemeslo v nevěstincích, kam se jednou za čas vypravila na prohlídku mravnostní policie. Lehké ženy také musely na pravidelné kontroly k lékaři a prokazovat se zdravotní knížkou.

Jedním z nejvzácnějších exponátů výstavy jsou doklady o známém prvorepublikovém defraudantovi Karlu Zajíčkovi.

„Pan doktor zpronevěřil zhruba sedm milionů korun. V jeho osobních věcech se pak po zatčení našla tato zajímavá alba, která obsahovala soubory vlasů a pubického ochlupení páně doktorových známostí. Údajně i z nevěstinců,“ říká Králová.

Za vitrínami si návštěvníci mohou prohlédnout také nástroje, které podle slov historičky sloužily k vyhánění nechtěného plodu těhotné prostitutky. Takové pokoutné zákroky žena často nepřežila.

K výstavě pak muzeum spolu s policií a městem organizuje doplňkové přednášky pro studenty středních škol.

Expozice potrvá v mělnickém muzeu do 3. listopadu.

Spustit audio