Znovu o kralupském puchu

31. leden 2005

Město Kralupy nad Vltavou na Mělnicku se odvolalo proti povolení zkušebního provozu nového zařízení, které by mělo odstranit zápach z provozu Spolchemie. Na zápach si opakovaně stěžovala řada občanů. Nové zařízení mělo jít původně do provozu již loni na podzim.

Na zápach z kralupského provozu Spolchemie si opakovaně stěžovali občané, kteří loni adresovali radnici i několik protestních petic proti tomuto provozu. Spolchemie považuje většinu stížností za neodůvodněné. Zřídila kvůli protestům i zelenou telefonní linku, na niž už volaly desítky rozhořčených obyvatel. Mluvčí Spolchemie Zdeněk Rytíř dnes řekl ČTK, že jen v několika případech se prokázalo, že zápach pocházel z jejich provozu. Firma přesto po opakovaném naléhání města nechala nainstalovat technické zařízení v hodnotě tří milionů korun, které by do budoucna mělo účinně bránit nadměrnému zápachu z provozu. Stavební úřad v závěru loňského roku povolil zkušební provoz, ale radnice povolení po doporučení právníka zpochybnila a odvolala se proti němu. Rytíř považuje takový postoj města za nesrozumitelný. Dokud nepadne verdikt krajského úřadu, nemůže zařízení pracovat. Stížnosti lidí v posledních týdnech sice neustaly, ale je jich méně než loni. Podle vedoucího odboru životního prostředí Jana Kobery je to ale zřejmě dáno i tím, že Spolchemie může provozovat jen jednu ze dvou výrobních linek. Novější linka totiž loni nedostala také kvůli protestům města povolení k trvalému provozu. Podle Rytíře bylo řízení přerušeno a firma již doplnila požadované doklady. Ani v tomto případě rozhodnutí nadřízených orgánů dosud nepadlo.

Kobera řekl, že město by nejraději prosadilo, aby provoz Spolchemie prošel procesem schvalování vlivu stavby na životní prostředí. To by znamenalo mnohaměsíční přísné posuzování. Podle Rytíře ale již dříve příslušné orgány při zjišťovacím řízení rozhodly, že tento proces není potřeba.

Spustit audio