Zoopark Zájezd na Kladensku láká na mláďata káňat a lemurů, rozšiřuje i dětský koutek

21. říjen 2014

Nový chov prasátek zakládají v těchto dnech zaměstnanci Zooparku Zájezd u Kladna. Prasátka budou v dětském koutku a děti je tam budou moci krmit. Po několika marných pokusech se povedlo odchovat mláďata káňat Harrisových. A také se jim narodili lemuři vari.

„Prasátka tam budou dvě – kluk a holka, budeme se pokoušet i o nějaký odchov. Výběh je situován tak, že lidé budou stát trošku výš než prasátka. Bude možné je krmit," říká kurátor chovu Jiří Marek.

Zoopark v Zájezdu je vlastně jedinou zoologickou zahradou na Kladensku a Mělnicku. A i když se nedá srovnat s běžnou zoo ve větších městech, přesto Zájezd ročně navštíví kolem 35 tisíc lidí. Chovají tu přibližně třicet druhů zvířat.

Pochlubit se mohou chovem chameleonů. Starají se asi o 20 druhů, sedm až osm z nich můžete běžně vidět. Ale jen do konce října, pak je chovatelé musí přenést do tepla a v Zájezdě zatím vnitřní expozice k prohlídce nemají.

Mnohým zvířatům ale zima nevadí. V těchto dnech jsou k vidění lemuři, bažanti zlatí nebo želvy žlutohnědé.

„Máme tu několik druhů kočkovitých šelem, na nových pozemcích máme další zvířata – velbloudy, lamy, káňata, orly, puštíka bradatého a papoušky,“ zve kurátor chovu.

Do konce října je vstup do zooparku od 9 do 18 hodin, od listopadu do dubna pak od 10 do 16 hodin.

Spustit audio