Zoufal ze Štiřína dnes před soudem

20. prosinec 2004

U okresního soudu pro Prahu-východ se dnes koná proces s bývalým ředitelem Konferenčního centra Štiřín Jiřím Zoufalem kvůli ztrátovému hospodaření této příspěvkové organizace ministerstva zahraničí. Už v říjnu uznal soud Zoufala vinným z porušování povinnosti při správě cizího majetku a vyměřil mu roční trest vězení podmíněně odložený na dva roky a dvouletý zákaz působení ve vedoucí funkci. Kvůli odvolání bude ale případ projednán v hlavním líčení.

Zoufal stál v čele Štiřína od září 1999 do 1. února 2001. Kvůli podezření, že státu způsobil škodu zhruba 1,8 milionu korun, mu hrozí vězení od půl roku do pěti let. Podle obvinění uzavíral v letech 2000 až 2001 při rekonstrukci štiřínského komplexu s některými dodavateli smlouvy nevýhodné pro stát. Zámek Štiřín patřil do působnosti někdejšího generálního sekretáře ministerstva zahraničí Karla Srby, který si odpykává osmiletý trest za přípravu vraždy novinářky. Podle některých informací dostal Zoufala do Štiřína právě Srba.

Policie se začala o hospodaření centra zajímat z podnětu exministra Jana Kavana a Zoufalova předchůdce Václava Hrubého, který s přípravou rekonstrukce štiřínského komplexu začal. Hrubý byl v září 1999 odvolán kvůli výsledkům auditu. Vždy ale tvrdil, že pravým důvodem bylo jeho odmítnutí vyrobit důkazy potvrzující výroky tehdejšího premiéra Miloše Zemana o údajném korumpování novinářů někdejším ministrem zahraničí Josefem Zieleniecem. Hrubý loni 1. dubna řízení Štiřína opět převzal.

Spustit audio