Zpěvačka Helena Maršálková: U písně Karlínské nábřeží se zpravidla rozpláču

7. říjen 2021

Folková a country zpěvačka Helena Maršálková spoluzaložila v roce 1971 skupinu Pacifik a je jí věrná dodnes. Tato charismatická a stále optimistická žena s nezaměnitelným hlasem dokázala ve svém životě překonat i vážné onemocnění a je stálicí naší hudební scény.

Helena Maršálková je přesvědčená, že za její úspěšnou hudební kariérou jsou hlavně autoři písní. „Když se podívám na všechny moje písničky, musím říci, že jsem měla odjakživa úžasné štěstí na lidi kolem sebe a jsem za to velmi vděčná. Měla jsem svoje dvorní autory, kteří mi viděli do duše a psali mi písničky na míru a to je velký dar.“

Vzpomínka na Tonyho Linharta

Mezi nejúspěšnější písně Heleny Maršálkové patří i Karlínské nábřeží, které pro ni napsal Tony Linhart, spoluzakladatel skupiny Pacifik. S Helenou ho pojilo dlouholeté přátelství i pracovní vztah a ta na něj s láskou vzpomíná. „Tony, který nedávno odešel, byl nejdříve mým kamarádem, potom i kolegou a kapelníkem. Svým způsobem to byl génius a já jsem s ním byla moc ráda. Mohla jsem mu zasahovat i do tvorby písní, ale připomínky strašně nerad slyšel.“

Zmíněný šanson se zařadil mezi písně, které chtějí posluchači slyšet stále. „Tuhle píseň musíme hrát na každém koncertě a zpívá ji s námi vždycky celý sál. Já se u ní většinou rozbrečím, ale už jsem vycvičená a naučila jsem se používat voděodolnou řasenku,“ říká s úsměvem Helena Maršálková.

Vystupovala i při léčbě vážné nemoci

Hitů najdeme v repertoáru Heleny Maršálková celou řadu. Patří mezi ně například duet Sloní Bugy s Jiřím Schelingerem, Džínová láska s Radkem Tomáškem nebo Ranec plnej písní s Františkem Nedvědem. Na koncertech je zpívá vždy s velkým nasazením, to však bylo často spojeno i s velkým utrpením. Helena Maršálková totiž překonala vážné revmatické onemocnění, při kterém trpěla od dětství velkými bolestmi všech kloubů. Lékaři její uzdravení považují dokonce za zázrak a tento případ se ocitl i ve zdravotnické literatuře.

K uzdravení, kromě speciálních zlatých injekcí, pomohly Heleně Maršálkové také nadhled, humor a hlavně muzika. Na koncertech vystupovala zpěvačka i v čase intenzivní léčby: „Před nemocnicí jsem měla auto a pacienti spolu dokonce losovali, kteří z nich pojede se mnou. Zájemců bylo vždy víc, než míst v autě. Po odzpívaném koncertě jsem se do nemocnice vrátila, vzala si pyžamo a zase zalezla do postele,“ směje se Helena Maršálková.

Zpěvačka Helena Maršálková je součástí české folkové a country scény již neuvěřitelných 50 let. Do hudebního důchodu se však rozhodně nechystá. S kolegy kapely Pacifik v současnosti vybírají v konkurzech nové členy a mají velké plány. A pokud vás zajímá, jaký by měl být „nový“ Pacifik bez Tonyho Linharta, poslechněte si audio záznam pořadu. Helena Maršálková věří, že jim publikum zůstane věrné.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.