Zprávy z židovského světa

25. březen 2012

Součástí pořadu Šalom alejchem je také krátký přehled zpráv z židovského světa. Několik jsme jich připravili také pro dnešní vysílání, částečně za pomoci Židovského tiskového a informačního servisu – www.ztis.cz.

Studie z počátku roku konstatuje, že antisemitismus je v německé společnosti hluboce zakořeněn i více než 65 let po pádu nacismu. Významnou roli při šíření protižidovských předsudků hraje podle autorů více než dvousetstránkové studie internet. Krajní pravice, popírači holokaustu a radikální islamisté jej používají jako platformu pro svou propagandu, konstatují němečtí experti.

Izraelský velvyslanec v OSN Ron Prosor požaduje odvolání informační a mediální koordinátorky Úřadu pro koordinaci humanitárních záležitostí OSN Kuhlood Badawiové. Ta totiž tento měsíc uveřejnila na sociální síti tweeter fotografii zkrvavené palestinské holčičky s tvrzením, že „Izrael zabil další dítě“. Dívka však nezemřela při události související s Izraelem a fotografie agentury Reuters je stará šest let.

Podle zprávy z minulého měsíce byly v Afghánistánu nalezeny v nedávné minulosti vzácné židovské svitky. Asi 150 dokumentů z 11. století se například našlo v provincii Samangan na severu země. Svitky se nyní nacházejí u soukromých obchodníků se starožitnostmi v Londýně. Poradce afghánského ministerstva kultury Džalál Norání připustil, že se velké množství starých dokumentů a uměleckých předmětů prodává přes prostředníky do Íránu, Pákistánu a Evropy.

autor: Leo Pavlát
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.