Zprávy z židovského světa

29. srpen 2010

Ukrajinská židovská obec vyhlásila mezinárodní architektonickou soutěž na vybudování vzpomínkového areálu v Babim jaru. V této rokli na okraji Kijeva nacisté a jejich místní pomahači zavraždili v září 1941 na 34 000 Židů. Vítěz architektonické soutěže má být vyhlášen příští rok v únoru.

V polské Vratislavi (Wrocław) byla slavnostně otevřena nově restaurovaná synagoga z roku 1820, jediná, která nebyla zničena během druhé světové války. Vratislav, nazývaná též Breslau, patřila dle předválečného uspořádání Německu a místní židovská komunita byla třetí největší v zemi. Naprosto zanedbaná vratislavská synagoga byla v polovině 90. let vrácena místní židovské obci a od roku 2006 byla postupně zrestaurována. Nadále bude sloužit ke vzdělávacím a kulturním účelům.

Izraelští archeologové rozluštili nápis z první čtvrtiny 10. století před občanským letopočtem, který naznačuje, že Bible mohla začít vznikat už o čtyři sta let dříve, než se dosud předpokládalo. Rozluštěný text zachycený na kusu keramiky je společenským prohlášením týkajícím se otroků, vdov a sirotků. Nápis mluví také o nejmenovaném králi, za něhož badatelé považují biblického krále Davida.

autor: Leo Pavlát
Spustit audio