Zrušení civilní služby bude stát kraj asi 20 milionů

12. leden 2005

Středočeský kraj teprve hledá způsob, jak se vyrovnat s odchodem mladých mužů, kteří několik let vykonávali civilní službu v nemocnicích, speciálních školách a dětských domovech. Zatím ví jen to, že to bude pracné a poměrně drahé. Náklady kraj odhaduje na více než 20 milionů korun.

Zhruba osm milionů ho budou stát náhradníci pro školská zařízení a 13,6 milionu pro zdravotnická zařízení. Odhad nezahrnuje částku, která vyrovná ztrátu dalších "civilkářů", kteří pomáhali i ve 92 středočeských domovech důchodců a sociálních ústavech pro mentálně postižené. Nejde jen o to, že zařízení, která zřizuje kraj, od ledna ztratila levnou pracovní sílu. Citelně jim chybí fyzicky zdatní pracovníci, kteří zastali péči o zdravotně postižené děti i dospělé. Ve školských zařízeních se nyní namáhavé práce zhostili pedagogičtí asistenti, a to na úkor svých běžných pracovních povinností. Činí to se značným vypětím sil a mnohdy za cenu psychické pohody, řekla ČTK náměstkyně hejtmana Dagmar Nohýnková. "Situace není uspokojivá a nebude jednoduché se s ní vyrovnat. Jestliže chceme integrovat děti s handicapem, pedagogové budou potřebovat asistenty a děti svého osobního asistenta," uvedla. Středočeský kraj spravuje 212 školských zařízení, která v různé míře využívala mladíky na civilní službě. Pracovali hlavně jako osobní asistenti postižených dětí. Krajský odbor školství nyní mapuje situaci. Všechna zařízení a školy mají vyčíslit dopad odchodu mladých mužů, potřebu nových zaměstnanců a peněz. Také středočeské nemocnice zjišťují, kolik budou potřebovat náhradníků, řekl ČTK náměstek Josef Kantůrek. Loni ve 22 zdravotnických zařízení zřizovaných krajem pomáhalo 184 mladíků na civilní službě. Náklady na ně představovaly pro kraj téměř čtyři miliony korun. Kraj předpokládá, že po zrušení civilní vojenské služby náklady vzrostou o 13,6 milionu korun, uvedl.

Teprve v následujících dnech, kdy budou zpracovány konečné rozpočty škol na příští rok, se ukáže, kolik bude třeba nových pracovních sil a kolik finančních prostředků, uvedla Nohýnková. Nebojí se, že přechodně klesne kvalita poskytované péče. "Pracovníci se budou snažit ji zajistit s vypětím sil, ale budou vyčerpaní a nebudou v psychické pohodě," soudí. I nemocnice a zdravotnická zařízení budou moci nové síly přijmout až tehdy, kdy budou znát rozpočet pro letošní rok, uvedl Kantůrek.

Spustit audio