Zub času hlodal na hradu Šelmberku u Mladé Vožice čtyři sta let

31. červenec 2014
Česko – země neznámá

Hrad Šelmberk se do podoby, v jaké jej naleznou dnešní návštěvníci, rozpadl už hodně dávno. Nyní se ovšem už notně vysloužilá zřícenina, která bezmála čtyři sta let chátrá, těší velké pozornosti nejen návštěvníků, ale také členů občanského sdružení Danar. Ti jednak zvelebují celý areál hradu, ale také se pokouší oživovat tradici historických řemesel.

Založení hradu je připisováno zdejší odnoži rodu Buziců Šelmberkům. Ti zbudovali v první polovině 13. století bytelný kamenný hrad hlavně proto, aby chránili své výdobytky zlata a stříbra z místních dolů. Různým šlechtickým rodům sloužil hrad asi čtyři stovky let, než jej lidé opustili, a stavbu začal trpělivě ohlodávat zub času.

Po čtyřech stech letech důkladně ohlodanou zříceninu převzaly občanské iniciativy v roce 2003. Dnes slouží hrad spravovaný sdružením Danar hlavně řemeslníkům, kovářům, hrnčířům nebo soustružníkům a všem, kdo pracují původními středověkými technologiemi. Mimo speciální programy, jako je festival řemesel nebo různé hry, semináře, školy šermu a rozmanité středověké hrátky, bývá v sezoně hrad otevřený návštěvníkům každý víkend a ve svátečních dnech od deseti do sedmnácti hodin.

Interiér historické kovárny na hradě Šelmberk

Hlavní dominantou areálu je hradní věž. Z jejího vrcholu se nabízí rozhled na okolí hradu i město Mladou Vožici. Výstup na vrchol věže je možný díky vestavěnému dřevěnému schodišti, ale také části zachovanému schodišti obrannému, které se vine jako spirálový tunel v kamenných zdech.

Zdroj informací: Centrum Šelmberk

autor: Ivan Studený
Spustit audio