5 fíglů na nejlepší vánoční rohlíčky od cukráře Josefa Maršálka

Podcasty, rozhovory, příběhy Další podcasty, rozhovory a příběhy Vanilkové rohlíčky

Jak udělat správně vanilkové rohlíčky se ptá každý při vánočním pečení. Chcete, aby byly vláčné, aby krásně voněly a nerozpadaly se. Upečte si letos vanilkové rohlíčky podle Josefa Maršálka a budete spokojení. Tady je 5 rad:

Ingredience
  • 280 g hladké mouky
  • 210 g másla
  • 140 g mletých vlašských ořechů nebo mandlí
  • 100 g cukru krupice
  • 1 g soli
  • Semínka z 1 vanilkového lusku
  •  
  • Na obalení:
  • vanilkový cukr + moučkový cukr

1. Těsto vzhledu drobenky

Všechny sypké suroviny dáme do mísy, přidáme mleté ořechy, semínka z vanilky a nakonec i tuhé máslo. Těsto krátce zapracujeme, aby získalo spíš vzhled spojené mastné drobenky.

2. Pozor na spaření těsta

Nesmíme ho zpracovávat dlouho a snažit se ho dostat do podoby lesklého vláčného těsta, tím by došlo ke spaření těsta. Přílišné dlouhé zpracování těsta by znamenalo, že budou rohlíčky praskat při pečení a nebudou na povrchu celistvé.

3. Tvar a rozestupy

Z daného dobře zpracovaného těsta tvarujeme ihned rohlíčky, které zahneme výrazněji do obloučku, při pečení se lehce narovnají. Na pečicí papír je klademe s většími rozestupy.

4. Doba pečení

Vanilkové rohlíčky pečeme při 160 °C cca 10–12 minut.

5. Obalení až po vychladnutí

Po vytažení z trouby je necháme zcela vychladnout před tím, než je začneme obalovat ve směsi vanilkového a moučkového cukru. Horké by se opravdu rozpadly.

Josef Maršálek

Josef Maršálek

Cukrářem se toužil stát už od mala a mohly za to jeho babičky. Od 19 let sbíral zkušenosti, později pracoval v londýnském obchodním domě  Harrods, jeho dezerty ochutnávala i královská rodina, a nějakou dobu působil také v Indii.

V roce 2018 se vrátil, založil vlastní značku sladkých dobrot, aby ji po roce opustil a věnoval se dalším projektům. Je jedním z porotců televizní cukrářské soutěže Peče celá země, vydal svou knihu, věnuje se cukrářským konzultacím, vede kurzy pečení a cukraří pro sebe, přátele i nás posluchače.

Jeho cukrářské rady uslyšíte v našem vysílání v pořadu Pochoutkový rok každou neděli po 10. a v repríze po 21. hodině na všech regionálních stanicích Českého rozhlasu.