AKTUALIZUJEME: Zemědělci demonstrovali před Úřadem vlády. Vláda podle premiéra tlaku ustupovat nebude

7. březen 2024 14:00, aktualizováno

Zemědělci dorazili na protest do Prahy. S traktory a další technikou blokují provoz v centru. Nejezdí ani tramvaje. Do metropole přijely stovky kusů zemědělské techniky. U Úřady vlády, kde zemědělci vysypali dvě kupy chlévské mrvy, zasahují těžkooděnci.

  • Před Úřadem vlády skončila demonstrace zemědělců, kteří přijeli do Prahy s traktory a nákladními auty z různých koutů republiky. Předtím zhruba mezi 7.00 a 11.00 kroužili při protestním průjezdu mezi Letnou a Úřadem vlády.
  • Protest zemědělců zkomplikoval dopravu v centru metropole. Jeden ze strojů vysypal před Úřadem vlády dvě veliké hromady chlévské mrvy. Řidiče policisté zadrželi.
  • Premiér Petr Fiala z ODS označil protest za vydírání a „přehlídku krásných nových strojů“. Ministr zemědělství Marek Výborný z KDU-ČSL vyšel mezi demonstrující. Do ulic podle odhadu Agrární komory vyjelo asi 700 traktorů a další techniky. Účastní se kolem 3500 lidí.
  • Čtvrteční demonstrací před Strakovou akademií chtěli dát najevo, že vláda podle nich neřeší jejich problémy.

Situaci sledoval iRozhlas v online reportáži

Zemědělci přijeli dnes ráno se svou technikou do Prahy, a to ve směru od Vestce, Kněževsi, Jesenice, Nové Vsi a Letňan. 

Zemědělci dorazili na protest do Prahy

Na protest dohlížejí podle policejního mluvčího Jana Daňka desítky policistů převážně z dopravní služby.

„V pohotovosti jsou i kolegové z antikonfliktního týmu a pořádkové policie,“ dodal mluvčí. Motoristé by měli i během dopoledne počítat s komplikacemi v dopravě. Cestujícím hromadnou dopravou doporučuje pražský Dopravní podnik využít metro. Tramvajová linka č. 15 je aktuálně odkloněná přes Právnickou fakultu a Malostranskou, linka 23 nejezdí vůbec. Ostatní linky nabírají zpoždění.

Zemědělci dorazili na protest do Prahy

Protestní akci svolali na čtvrtek představitelé Agrární komory ČR a Zemědělského svazu. Protestní jízdu Prahou podpořili i zástupci Společnosti mladých agrárníků a Českomoravského svazu zemědělských podnikatelů.

Ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL) v pátek uvedl, že vláda vyšla vstříc některým z pěti požadavků farmářů. Farmáři však v pondělí řekli novinářům, že taková pomoc nestačí. Výborný (KDU-ČSL) deklaroval, že je ochoten se zemědělci dál jednat, ale ne pod ultimáty.

Podpořit venkov

Zemědělský svaz a Agrární komora žádají podpořit zaměstnanost na venkově, nekrátit podporu pro životní pohodu zvířat a vrátit zdanění půdy na úroveň před vládním konsolidačním balíčkem, případně nedanit evropské provozní dotace.

Dalším požadavkem je, aby vláda aktivně hájila zájmy českých zemědělců v souvislosti s obchodní dohodou s Ukrajinou. Pátým je maximální možné navýšení mimořádné pomoci zemědělcům, pokud to Evropská komise umožní.

Část zemědělců už 19. února demonstrovala před ministerstvem zemědělství v Praze a protestní jízdou se stovkami traktorů částečně zablokovala magistrálu.

Požadovali, aby česká vláda odstoupila od Green Dealu, tedy unijní Zelené dohody pro Evropu, jejímž cílem je dosáhnout klimatické neutrality sedmadvacítky do roku 2050. Agrární komora a Zemědělský svaz se ale od protestu distancovaly.

Hlavní zemědělské organizace se podílely na protestu 22. února proti byrokracii a ekologickým požadavkům v zemědělství či dovozu ze zemí mimo Evropskou unii.

Stovky traktorů zpomalovaly dopravu ve městech, na hlavních silnicích a u hraničních přechodů.

zdroje: iROZHLAS.cz , ČTK
Spustit audio