Aleš Nový vrací do života historické řemeslo. Vyrobil i repliku koupací nádoby pro Jana Žižku z Trocnova

30. leden 2024

Bednář Aleš Nový původně vystudoval lesnickou školu. Bednářskému řemeslu se učil sám ze 100 let starých učebnic. Po původních postupech bednářů pátrá v historické literatuře i muzejních archivech. Nabité vědomosti potom využívá při tvorbě replik historických předmětů pro muzea a skanzeny.

Dílna Aleše Nového sídlí v obce Smilkov na Benešovsku. Najdete tam především historické pracovní nástroje, soustruh na nožní pohon a řadu historických technických výkresů. Aleš Nový se totiž zajímá o pracovní postupy z období středověku a novověku. Na pracovním stole má vyskládané dřevěné talíře, mísy, díže, nádoby na stloukání másla, korbele, vědra i dřevěné konve. Místo kovových obručí je drží pohromadě obruče ze štípaného dříví a lískového proutí.

„Líska je jeden z materiálů, který se dá použít,“ vysvětluje Aleš Nový svůj přístup k tradičnímu bednářskému řemeslu. „Až někdy do konce 18. století se na svazování těch nádob většinou používalo pouze dřevo, právě dřevěné obruče, a tohle je znovuobnovená technologie, která tady vymizela.“

Bednář Aleš Nový je Mistr tradiční rukodělné výroby Středočeského kraje

Nádoby v dílně Aleše Nového mají rozmanitý tvar i velikosti. Právě k vytvarování jednotlivých kusů dřeva bednář používá obouruční nůž, takzvaný pořez. Sedí přitom na dřevěné lavici, která bývala dominantou každé bednářské dílny. Ve středních Čechách se jí říká dědek, jinde to byla obřeznice nebo pořízník. Dřevěné nádoby se směrem nahoru zužují a tvoří kužel, aby dobře držely pohromadě. Hrany jednotlivých dílů musí přesně doléhat na sebe, díky tomu potom nádoba dobře těsní.

Detektivní práce

Zájem Aleše Nového o historická řemesla a život našich předků připomíná detektivní pátrání. Nejvíc ho prý baví poznávání a hledání různých originálních nádob, kde potom zkoumá stopy po nástrojích a domýšlí si a zjišťuje, jak to před 500 lety naši předci vyráběli. Například jako hubice ke konvici na víno jim stačila správně vybraná větev, kterou uvnitř vydlabali a zakomponovali do nádoby. Nepotřebovali k tomu vrtačku, ani složité lepení.

Aleše Nového můžete potkat na řemeslných trzích, kde nabyté vědomosti předává dalším generacím. Za přístup k řemeslu s úctou k práci naši předků získal v roce 2022 titul Mistr tradiční rukodělné výroby Středočeského kraje. Jeho repliky historických nádob můžete vidět ve skanzenech nebo v Husitském muzeu Tábor. V poslední době vytvořil také kolekci nádob pro Archeoskanzen Trocnov na jihu Čech. Najdete tam například 800 litrovou káď na koupání pro Jana Žižku.

Spustit audio

Více o tématu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.