Ani v důchodu nechtějí zahálet, a tak tvoří hesla pro encyklopedii. Projekt Senioři píší Wikipedii jim ukázal, jak na to

3. říjen 2023

Jiřina Kádnerová a Zdeněk Svatoš mají rádi pravdivé a ověřené informace. Před lety se proto zapojili do projektu Senioři píší Wikipedii. Do české verze této obří encyklopedie přispívají jako dobrovolníci. Své znalosti tak nezištně předávají dalším generacím.

Starší lidé chtějí žít aktivně i ve vyšším věku, někdy ale nemohou nalézt správný směr. Dosazené vzdělání a dlouholeté zkušenosti ze zaměstnání by rádi ještě využili. Právě dobrovolná tvorba příspěvků do Wikipedie dává některým z nich novou náplň života.

Mezi české wikipedisty patří například PhDr. Jiřina Kádnerová, která byla více než 20 let ředitelkou Středočeské vědecké knihovny v Kladně. I když už je na odpočinku, láska k informacím jí zůstala. O Wikipedii slyšela už dříve, ale nikdy by ji nenapadlo do ní přispívat. K nezvyklému koníčku ji přivedl její vnuk.

„Vždycky říkal, že umím dobře formulovat, že toho hodně vím, takže proč nepíši Wikipedii,“ vysvětluje Jiřina Kádnerová, proč se před časem přihlásila do kurzu v rámci programu Senioři píší Wikipedii. Vybírá si hesla především ze Středočeského kraje. Studiu odborných knih a článků věnuje hodně času a jezdí se podívat i na místa, o kterých píše.

Jiřina Kádnerová napsala pro Wikipedii už celou řadu hesel

Podobný kurz absolvoval i RNDr. Zdeněk Svatoš. „Já jsem Wikipedii strašně kritizoval a zavrhoval. Tvrdil jsem, že je to naprosto nespolehlivý zdroj, a že tam každý může napsat, co chce, “ říká s úsměvem. Potom ale prý zjistil, že to není zase tak zlé. Na dodržování pravidel dohlíží desítky dobrovolných editorů a správců. Pokud najdete na Wikipedii chybu, můžete ji zkusit opravit. Pan Svatoš prošel kurzem asi před 4 roky. Tehdy zkusil vytvořit první heslo a chytlo ho to. Před psaním ale upřednostňuje fotografování, z domova proto nevychází bez fotoaparátu.

Využít potenciál starších lidí

Program Senioři píší Wikipedii byl založen v roce 2013 s cílem zapojit do používání a tvorby Wikipedie seniory. Starší lidé mají totiž díky celoživotním zkušenostem a znalostem velký potenciál obohatit obsah této internetové encyklopedie. Mezi tvůrci jsou přitom zastoupení velmi skromně. Typickými přispěvateli Wikipedie bývají muži do 30 let.

„Projekt Senioři píší Wikipedii je jeden z největších projektů Wikimedia Česká republika, spolku, který podporuje rozvoj české Wikipedie. Je to projekt, který učí seniory nejenom psát Wikipedii, naučit se ta pravidla, která jsou tam požadovaná, ale také třeba nahrávat obrázky, videa nebo audio soubory,“ vysvětluje hlavní lektor Wikimedia Pavel Bednařík. Účastníci kurzů za šest týdnů zvládnou základy psaní na Wikipedii a mohou se tak zapojit mezi dobrovolníky, kteří tvoří a editují hesla.

Více si poslechněte v reportáži Báry Kvapilové.

Spustit audio

Více o tématu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.