Architekta Eva Jiřičná představila návrh nové čtvrti na pražském Žižkově. Místo tří věží bude jen jedna

22. květen 2024 08:00

Místo tří věží bude jen jedna a k tomu o několik metrů nižší. K takovým úpravám se musela po mnoha jednáních odhodlat architektka Eva Jiřičná, aby postavila Centrum Nového Žižkova. Pozměněný návrh nové obytné čtvrti představila autorka v pondělí. „Vážit si historie, ale nebát se nového. To posouvá společnost dopředu,“ tímto citátem uvedla Eva Jiřičná upravený projekt na stavbu Centra Nový Žižkov, který chce postavit developer Central Group.

Vítězný projekt vybrala porota ve Velké mezinárodní architektonické soutěži. Do ní se přihlásila studia z třiceti zemí

Původně měly být věže tři. Jejich stometrová výška se ale nelíbila komisařům organizace UNESCO, kterým nakonec po pěti letech vyšli autoři vstříc a válcovitou věž s vlnitou fasádou navrhli menší a jenom jednu. Nad modelem nové čtvrti se na tiskové konferenci skláněla architektka Eva Jiřičná a s nadšením ukazovala na malé stromky a keře.

„Na tom pracovali modeláři, kolegové a spolupracovníci několik týdnů. Dávali tam všude všecky ty keříčky a stromečky, zelené plochy, abychom dokázali, že projekt opravdu může být zelený – nebo že se dá žít v zeleni,“ řekla Jiřičná.

„Snad ten model ukazuje, že teoreticky je to možné. Teď doufáme, že prakticky se toho dá dosáhnout taky,“ dodala.

Zeleň bude hrát větší úlohu

Zelená a udržitelná má být i zmíněná bílá věž. Na balkonech budou keře a rostliny, které bude možné zalévat ze speciálního jeřábu na fasádě.

Vizualizace návrhu Evy Jiřičné

„Já se domnívám, že pro normálního člověka čím dál v budoucnosti ta zeleň bude hrát větší úlohu. Na jedné straně jsme se přírody zbavili, kde jsme mohli, ale já myslím, že si všichni vážíme každé orchideje, kterou si můžeme přinést a která nám ty dva měsíce doma vydrží‚“ pokračovala Jiřičná.

Vítězný projekt vybrala porota ve Velké mezinárodní architektonické soutěži. Do ní se přihlásila studia z třiceti zemí.

„Když vidíte 98 projektů, a z toho jenom jeden vyhraje – ty dva dostanou nějaké peníze, ale to je k ničemu. Takže vyhrát soutěž, to je takový šok, to se stane v životě tak málokrát. Ale člověk musí na těch soutěžích pracovat s tím, že i když to nevyhrajete, bude to přínos pro všechny. Vždycky v tom týmu spolupracujete, to znamená obrovské nadšení, obrovské soustředění na to vytvořit a přinést novou myšlenku,“ uvedla Jiřičná.

Centrum Nového Žižkova vznikne na místě bývalé budovy ústředních telekomunikací, které se přezdívalo Mordor nebo Štrougalova věž. Komplex se otevřel v roce 1980 právě za účasti špiček tehdejšího komunistického režimu. Podle současných měřítek byla ale stavba zastaralá a nefunkční. Navíc na ní bylo také obrovské množství škodlivého azbestu.

Kolik bude nový projekt stát, zatím neví ani developer. Do země by měly ale stavitelé kopnout zhruba za tři roky.

Bývalá budova ústředních komunikací, na jejímž místě má nová čtvrť stát
autoři: Martin Hrnčíř , kma
Spustit audio