Banánová bábovka

Apetýt přináší tip na banánovou bábovku. A i když banánů tolik potřebovat nebudete, určitě stojí za to tuto ingredienci vyzdvihnout.

Banány jsou bohaté na železo, vitamín B12, B6, i vitamíny C a D a také na řadu minerálů jako je například draslík, vápník nebo zinek. Pravidelnou konzumací banánů můžeme podpořit svou náladu a zmírnit splíny. Pozor ovšem na jejich skladování! Do lednice bychom je dávat neměli, spíše je dobré uchovávat je v pokojové teplotě.

Potřebujete:

  • 250 g hladké špaldové mouky
  • 180 g třtinového cukru (nebo cukru krupice)
  • 200 ml rýžového mléka (nebo obyčejného)
  • 150 ml slunečnicového oleje
  • 6 g prášku do pečiva
  • 2 vejce
  • 2 větší banány
  • 1 lžičku vanilkového extraktu
  • 1 lžičku mleté skořice

Postup:

  1. Troubu předehřejeme na 180 stupňů.
  2. V míse smícháme prášek do pečiva a mouku.
  3. Z bílků vyšleháme sníh a banány rozmačkáme vidličkou.
  4. Poté vyšleháme žloutky s cukrem a olejem.
  5. Přidáme mléko, vanilkový extrakt, banány a vše promícháme.
  6. Následně pomalu vmícháváme mouku s práškem do pečiva a skořici.
  7. A nakonec vmícháme opatrně sníh a směs pak vylijeme do vymazané a vysypané bábovkové formy.
  8. Předehřátou troubu zmírníme na 150 stupňů a pečeme asi 50 minut.

Související

  • Pudinková buchta

    Apetýt vám i dnes přináší inspiraci do kuchyně. Sladká tečka – i tak by se mohl jmenovat vděčný a jednoduchý recept na pudinkovou buchtu.

  • Vdolky

    Apetýt nabízí osvědčený recept, který jsme vybrali z Kuchařky tradičních pokrmů na Slovácku.

  • Linecký koláč s jablky

    V apetýtovách receptech pro vás máme opět nějakou tu sladkost. Potřebovat budete kromě jiného i skořici. V našem jídelníčku bychom na ni neměli zapomínat.

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.