Batoh strážce přírody připomíná tašku kouzelné chůvy Mary Poppins. Obsahuje pilku i obrázky pro děti

3. listopad 2020

Batoh strážce přírody váží pěkných pár kilogramů. Navzdory tomu si Ondřej Vítek vykračuje Prokopským údolím svižným krokem. I když jeho trasa není dlouhá, může se cesta protáhnout. Jako strážce přírody nikdy neví, na co narazí.

 

Ondřej Vítek je profesí ekolog. Ochraně přírody se věnuje také ve svém volném čase, kdy na sebe obléká bundu s nápisem Strážce přírody. Za přestupek může dát i pokutu, nejčastěji si však vystačí s domluvou. Často míří do Prokopského údolí, o kterém vám prozradí řadu zajímavostí. Pokud ho potkáte, nebojte se ho zeptat na cokoliv, co vás zajímá.

Vycházku do Prokopského údolí začíná Ondřej Vítek v ulici Na Placích a hned po pár metrech udělá první zastávku. Musí si totiž před stánkem s občerstvením vyfotografovat ceduli označující přírodní rezervaci. „Já si ji fotím kvůli tomu, abych mohl nahlásit na Magistrát hlavního města Prahy, který spravuje tato chráněná území, že bude potřeba celý hraničník vyměnit, protože už má nejlepší léta za sebou a půlka stříšky chybí,“ vysvětluje Ondřej Vítek.

Strážce přírody Ondřej Vítek si vymyslel i figurku Igráčka, strážce přírody Jirku

Cestou strážce odstraňuje z informačních cedulí nálepky, které tam kdosi nalepil. Později dokonce vytahuje z batohu zahradnické nůžky. Jeden informační panel totiž zcela zarostl větvemi. Kdo o něm neví, ten ho neobjeví. Ondřej Vítek proto postupně ostříhá všechny větve. Cedule je z cesty znovu dobře vidět a kolemjdoucí si tak budou moci přečíst zajímavosti o Prokopském údolí.

Proč s sebou nosí strážce přírody hadr a ředidlo? Co dalšího má v batohu? A jak dlouho mu trvá projít pětikilometrový úsek? Poslechněte si reportáž redaktorky Báry Kvapilové.

Spustit audio

Související