Bělehradský řízek

Recept na Bělehradský řízek se dědí u posluchačky Markéty ze Znojma z generace na generaci. Chystala ho babička i maminka Markéty a ta ho teď připravuje s oblibou i pro svoji velkou rodinu.

Co budete potřebovat na tento vydatný masitý pokrm?

  • 2 vepřové řízky (kýta, krček)
  • 300 g brambor
  • 3 zelené papriky
  • 3 rajčata
  • česnek podle chuti
  • hladkou mouku na obalení masa
  • mleté chilli papričky
  • sůl
  • olej

Postup:

  1. Řízky naklepeme, osolíme, posypeme mletými chilli papričkami nebo pepřem, obalíme v hladké mouce a z obou stran zprudka opečeme na oleji.
  2. Pekáč vysteleme pečicím papírem, který zlehka vymažeme olejem, vložíme opečené řízky a dáme do předem rozehřáté trouby.
  3. Pečeme na 200 °C ještě asi 15-20 minut.
  4. Na výpeček z masa dáme na proužky nakrájené papriky, na kousky nakrájená rajčata a nasekaný česnek.
  5. Mírně osolíme, můžeme také posypat chilli papričkami, zalijeme malým množstvím vody a chvíli dusíme – zhruba 5 minut.
  6. (Nejlépe nové) neoloupané brambory nakrájíme na čtvrtky a přidáme k zelenině.
  7. Přikryjeme poklicí a dusíme do změknutí brambor.
  8. Zeleninu s dušenými bramborami podáváme jako přílohu k masu.

Související

  • Bramborový závin pro hladové muže

    Bramborový závin pro hladové muže – tak pojmenovala svůj recept posluchačka Dana z Velkých Bílovic.

  • Kuřecí prsa s pórkem

    Recept na kuřecí prsa s pórkem nám poslala posluchačka Anna z Hustopečí. Naučila se ho od své kamarádky. Říká, že patří u nich v rodině k těm velmi oblíbeným.

  • Zapečené batáty

    Sladkou chuť mají batáty díky obsahu glukózy, fruktózy a sacharózy. Ačkoli pocházejí stejně jako klasické brambory ze Střední Ameriky, botanicky příbuzné nejsou.

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Když vás chytne klasika, nikdy vás už nepustí. I kdybyste se před ní plazili.

Petr Král, hudební dramaturg a moderátor Českého rozhlasu

klasika.jpg

Nebojte se klasiky!

Koupit

Bum, řach, prásk, křup, vrz, chrum, švuňk, cink. Už chápete? Bicí! Který nástroj vypadá jako obří hrnec ze školní jídelny potažený látkou? Ano, tympán! A který připomíná kuchyňské police? A který zní jako struhadlo? A který jako cinkání skleničkami? A který zní jako vítr?