Benešovsko se potýká s nouzově odstavenými kamiony. Silničáři stále odstraňují následky nehody na D1

14. říjen 2019 14:00

Řidiči na Benešovsku se v pondělí potýkají s dopravními komplikacemi po nedělní tragické hromadné nehodě na dálnici D1 na 49. kilometru na Brno. Při havárii pěti osobních aut a cisterny jeden řidič uhořel, deset lidí ošetřili záchranáři. V opačném směru na Prahu se navíc v pondělí ráno na 34. kilometru stala další kolize tří osobních aut.

Směr na Brno je od dopoledne průjezdný jedním pruhem, druhý by měl být zprovozněn odpoledne či v podvečer. Na Prahu je dálnice průjezdná, ale tvoří se kolony.

„V problémech je celá oblast jihovýchodně od Prahy, hlavně Benešovsko a Vlašimsko je plné nouzově odstavených kamionů z noci,“ řekl mluvčí Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) Jan Rýdl.

Cisterna s palmovým olejem se v neděli kolem 19.30 převrátila na bok přes oba jízdní pruhy a začala hořet. V úseku poté havarovalo pět osobních aut, z nichž některá se také vzňala. Řidič jednoho z osobních vozidel uhořel, požár uhasili hasiči.

Duchapřítomní svědci

Podle mluvčího krajských hasičů Petra Svobody by následky nehody byly horší, nebýt duchapřítomného zásahu svědků, kteří lidem bleskově pomáhali dostat se z havarovaných aut na bezpečné místo ještě před příjezdem záchranných složek.

Škoda byla předběžně vyčíslena na deset milionů korun, příčinu policie vyšetřuje.

Na krátkém videozáznamu, který zveřejnilo Ředitelství silnic a dálnic, je vidět, jak do převrácené cisterny blokující oba pruhy na potemnělé dálnici narazí v plné rychlosti několik osobních vozidel krátce po sobě.

Z cisterny vytékal olej, vozovka je kvůli tomu kluzká. Při požáru se poškodil i asfalt na dálnici, což úplné obnovení provozu také komplikuje. Dálnice byla nejdříve v obou směrech zcela uzavřena, průjezdný byl jen jeden pruh na Prahu. Policie dopravu odkláněla na 21. kilometru ve směru na Brno a na 56. kilometru do Prahy.

zdroj: iROZHLAS.cz
Spustit audio