Bojíte se zubaře? Zajeďte si do Letohradu

28. srpen 2014
Česko – země neznámá

Návštěva expozice historických ordinací v Muzeu řemesel v Letohradu vám svým způsobem může posloužit jako terapie. Pokud se bojíte stomatologa, pohled na šlapací zubní vrtačky a historické chirurgické nástroje vás možná ze strachu vyléčí.

Expozici zubní a gynekologické ordinace v letohradském areálu Nového Dvora, kde sídlí největší Muzeum řemesel ve střední Evropě, otevřeli v květnu 2013. V první části expozice se můžete podívat do ordinace dentisty, která pochází z let 1915 až 1920. Tuto ambulanci měl lékař kdysi přímo ve svém bytě. Přístrojové vybavení, které dnes nahání spíše hrůzu, bylo doplněno dobovým nábytkem.

Prohlédnout si tu můžete například originální šlapací vrtačku. Pokrok v lékařské vědě i praxi pak dokládá zubní vrtačka na elektromotor, která je součástí další části expozice, tentokrát stomatologické ordinace z let 1940 až 1960.

Historická gynekologická ordinace

Dobové gynekologické nástroje

Zajímavý, i když ne zrovna příliš příjemný pohled nabízí historická ordinace gynekologie. Jde o ucelený soubor vybavení ambulance Dr. Václava Pultra, který ve dvacátých letech minulého století ordinoval ve Smiřicích poblíž Hradce Králové. Dominantou této části expozice je dřevěné gynekologické křeslo a k vidění je i tehdejší nástrojové vybavení.

Chirurgie

Historické chirurgii se věnuje poslední část expozice. Prohlédnout si tu můžete operační stůl ze šedesátých let minulého století, přístroj na umělý pneumotorax, staré sterilizátory a rehabilitační pomůcky. Atmosféru první republiky, počátek dvacátých let a slavný film Postřižiny vám připomenou elektroterapeutické a masážní přístroje, které kdysi byly velice oblíbené, například přístroj Violet Ray, který, právě v Postřižinách, fascinoval Magdu Vašáryovou i Rudolfa Hrušínského v roli lékaře.

Autentické nahrávky

Na cestu za historií lékařství, která byla na svém počátku spojená s řemesly, se můžete vydat i díky dotykové obrazovce. Vzhledem k tématům dokumentárních filmů, včetně autentických ukázek z průběhu operací, je obrazovka umístěna tak, aby k ní neměly přístup malé děti.

Prohlídka zubní a gynekologické ordinace v Muzeu řemesel v Letohradu je součástí prohlídkové trasy D. Absolvovat ji můžete pouze s průvodcem.

autor: BRA
Spustit audio