Borůvky, sběratel hlavolamů, tapetování

15. říjen 2011

Borůvky můžete pěstovat i na vaší zahrádce. Právě v říjnu nebo v listopadu je navíc ideální čas je zasadit.

O tom, jaké lepidlo si vybrat, rozhodnete-li se vytapetovat váš byt či dům, zjišťovala kolegyně Markéta Vejvodová. Rozely nejsou příliš náročné na péči. Pro začínající chovatele je vhodné například rozela pestrá nebo rozela žlutolící. O tom všem v dalším vydání Hobby magazínu.

Borůvky
Vzpomínáte nostalgicky na léto a na procházky lesem, ze kterých jste domů přinášeli košíky borůvek a právě v těchto dnech z mrazáku vyndáváte poslední zamražené zásoby? Nezoufejte, protože borůvky můžete pěstovat i na vaší zahrádce. Právě v říjnu nebo v listopadu je navíc ideální čas je zasadit. O tom, jaké borůvky jsou vhodné pro pěstování mluvila Markéta Vejvodová s Danou Eklovou ze zahradnictví Leonegarden.

Portrét sběratele hlavolamů
Starší i moderní exempláře hlavolamů z různých materiálů a z různých koutů světa sbírá Otakar Zatřepálek z Peček nedaleko Kolína. V krátké reportáži se pochlubil zajímavostmi ze své sbírky. S Otakarem Zatřepálkem si o jeho koníčku, kterému se věnuje řadu let, povídal Jan Zítka.

Jak připravit lepidlo na tapetování
Pokud byste rádi před Vánocemi vytapetovali, je nejvyšší čas vybírat tapety. Ale pozor! Sebelepší a sebedražší tapeta vám nebude na stěně držet, pokud nebudete mít kvalitní lepidlo. Potom už stačí tapety správně nastříhat a pečlivě umístit na zeď. O tom, jaké lepidlo vybrat, jak ho namíchat i jak ho nanášet, mluvila Markéta Vejvodová se Zdenkou Suchomelovou ze společnosti Bauhaus.

Rozely
Rozely patří mezi středně velké pestře zbarvené papoušky. Nejsou příliš náročné na péči. A pro začínající chovatele je vhodná například rozela pestrá nebo rozela žlutolící, jak říká Antonín Vajdl, kurátor oddělení ptactva pražské ZOO. Právě on nám o těchto exotických opeřencích pověděl víc. Jan Zítka se s ním setkal v ZOO u tzv. australské voliéry.

Dobrá rada na závěr:
Víte, jak odstranit rtěnku z košile? Jednoduše - postříkáte ji lakem na vlasy. Vyzkoušejte, uvidíte, že skvrna vám zmizí.

Spustit audio