Bouřka zastavila provoz letiště, ukončila i letošní Anenskou pouť v Horoměřicích

23. červenec 2022

Hasiči ve středních Čechách vyjížděli v sobotu odpoledne kvůli bouřce k více než desítce případů, většinou odstraňovali stromy spadlé na silnici. Vyplývá to z Portálu krizového řízení kraje.  Na některých místech v regionu padaly odpoledne větší kroupy.

V Horoměřicích u Prahy museli kvůli bouřce a silnému přívalovému dešti předčasně ukončit tradiční pouť na nádvoří zámku.

"Začínali jsme ve 13:30 a během pěti minut se zatáhlo, skoro nebylo vidět, vítr převracel stánky, najednou bylo 20 centimetrů vody," řekl starosta Horoměřic Jan Herčík z uskupení Naše Horoměřice. Kroupy a vítr podle něj zničily zhruba polovinu střechy na stodole, stánkařům na pouti polámaly konstrukce stánků.

"Anenskou pouť jsme chystali půl roku - stánky, kolotoč, čtyři kapely. A pak je to během chvilky pryč," uvedl Herčík. Škodu mají podle něj i stánkaři, kterým prudký déšť zničil zásoby. Hasiči pomáhali zachytit trampolínu, kterou vzal vítr.

"Vyjížděli jsme k několika spadlým stromům, ale zásahovou činnost to nijak výrazně nezvýšilo," řekla kolem 19:00 mluvčí středočeských záchranářů Vladimíra Kereková.

Zásahy v souvislosti s bouřkou evidují i pražští hasiči. 

Pozastavení provozu na letišti

Kvůli bouřce bylo krátce před 13.15 pozastaveno odbavení letů na pražském letišti. Uvedla to mluvčí Eva Krejčí. Pozastavení trvalo zhruba půl hodiny. Zpoždění letadel, která měla odlétat z Prahy, tak podle ní nebylo nijak zásadní.

Výrazněji se to dotklo pouze letu z Londýna do Prahy. Letadlo bylo odkloněno do Drážďan, kde čekalo na lepší počasí, poté zamířilo do Prahy, dodala.

Varování meteorologů před bouřkami a přívalovými dešti skončilo v sobotu ve 21:00. 

autor: jum | zdroj: ČTK
Spustit audio